Iğdır'da 'Üç Gün' hastalığı

Veteriner Hekim Metin Malgaz, Iğdır'da ilk kez baş gösteren ?Üç Gün? hastalığının ciddi ekonomik kayıplara neden olduğunu söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Eylül 2012 09:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Söz konusu hastalık hakkında bilgi veren Veteriner Metin Malgaz, sığırda kısa süreli ateşle başlayan, titreme, topallık ve kaslarda güçsüzlükle ortaya çıkan bir sığır hastalığı olduğunu belirtti. Malgaz, ?Hastalık bulaşan hayvanlarda; ölümler, kondisyon kaybı, düşük süt verimi, boğaların dölleme yeteneğinde düşme, pazarlamada gecikme ve canlı sığır ihracatında kısıtlamalardan dolayı hastalık ciddi ekonomik kayıplara neden olur? dedi.

Veteriner Malgaz, hastalığın yayılması, risk altındaki hayvanlar, teşhis, tedavi ve korunma yöntemleri konusunda da bilgiler verdi. Malgaz, ?Genelde ?Üç gün' hastalığına neden olan virüsün uçucu insektler tarafından sığırlar arasında bulaştırdığına inanılır. Taşıyıcı insektler (vektörler) kesin bir şekilde tespit edilememiş bulunmaktadır. Fakat sivrisinek ve ısırıcı tatarcıkların (kumsinekleri) sorumlu olduğu düşünülmektedir. Hastalığın yayılması hava şartlarına bağlıdır. Yağmur ile doğu ve güneye doğru hakim rüzgarlar vektörlerin yaşamı ve dağılması için gereklidir? şeklinde konuştu.

?Üç Gün' hastalığının olduğu alanlarda otlatılan her sığırda hastalığın olabileceğine dikkat çeken Malgaz; ?Virüse bir kere maruz kalan, sığırda uzun süren bir bağışıklık gelişir. Buzağılar altı aylık yaşa kadar Üç Gün hastalığına nispeten bağışıktırlar. Yaşlı sığırlar hastalığı geçirdiklerinden dolayı bağışıklığa sahiptirler, hastalığa ilk kez maruz kalan veya genç büyüme dönemindeki sığırlar çok hassas bulunmaktadır. Bununla birlikte tüm yaşlardaki sığırı etkileyen hastalığın patlak vermesi bir dizi kurak geçen yılların sonunda baş göstermektedir? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber