Öğretmen, en çok eklem hastalığına yakalnıyor

Haber Giriş : 03 Eylül 2005 17:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP Adana Milletvekili Atilla Başoğlu'nun soru önergesine yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in verdiği bilgiye göre, okul koşulları ve öğrenciler, öğretmenlerde hem solunum yolu, hem de eklem hastalıklarına neden oluyor. Ayrıca öğretmenlerde psikolojik rahatsızlıklar ve duyma bozuklukları da görülebiliyor.

Çelik öğretmenlerin 'sağlık karnesi'ni çıkardı. Buna göre, tebeşir, ispirtolu keçeli kalem ile atölye ve laboratuvarlardaki kimyasal maddeler öğretmenlerin solunum yollarını zayıflatıyor. Öğretmenlerin solunum yolu hastalıklarına yakalanmak riski diğer meslek gruplarına göre yüksek görülüyor.

Sürekli ayakta olmaları ise öğretmenlerde eklem hastalıklarına neden oluyor. Bunun yamsıra öğrenci davranışları psikolojik rahatsızlıklara neden olurken, aşırı gürültü duyma kaybı yaratıyor.

STATULERI İYİLEŞECEK
Çelik, Başoğlu'nun öğretmenlerin hayat standardının iyileştirilmesine yönelik sorularına ise yeni eğitim-öğretim döneminde başlayacak olan 'kariyer projesini' anlatarak yanıt verdi.

Değişme ve gelişmeleri izlemelere teşvik edilmesi, mesleğin niteliği yükseltilerek eğitimde verimliliğin artırılması amacıyla öğretmenlik mesleği kariyer basamakları oluşturulmasına karar verildiğini hatırlatan Çelik şu bilgileri verdi:

'Bu amaçla çıkarılan kanunda öğretmenlik mesleğinin adaylık döneminden sonra 'öğretmen', 'uzman öğretmen' ve 'başöğretmen' olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılması ve başöğretmen unvanı kazanmış olanlara ek gösterge dahil en yüksek devlet memuru aylığının yüzde 40'ı, uzman öğretmen unvanı kazanmış olanlara ise ek gösterge dahil en yüksek devlet memuru aylığının yüzde 20'si oranında eğitim-öğretim tazminatının ayrıca ödenmesi öngörülmüştür. Bu kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmelik çalışması da tamamlanma aşamasına getirilmiş olup, yakın bir tarihte yürürlüğe konulacaktır. Böylece öğretmenlerimiz hem mesleki kariyer yapma imkan ve fırsatına kavuşmuş olacaklar, hem de mali hak ve statülerinde iyileştirmeler sağlanmış olacaktır.'

? Şehriban OĞHAN/Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber