Askeri bölgeler şehir dışına göller özel sektöre

Haber Giriş : 04 Eylül 2005 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı'na göre toplam alanı 8 bin kilometreyi geçen 200 gölün işletme hakkı su üretim merkezi olarak kullanılmak üzere devredilebilir. Şehir içindeki yasak askeri bölgelerin de şehir dışına alınması ve buraların bölge mali açıdan degerlendirilmesi gerek.

Maliye Bakanlığı kaynak yaratmak alternatif yaratma peşinde. Personel Genel Müdür Yardımcısı İlhami Söyler'den devlet mallarının değerlendirilmesine ilişkin değişik öneriler geldi. Söyler, "Devlet Mallarının Kamu Finansmanı Açısından Değerlendirilmesi" başlıklı çalışmasında, işletme (kullanma) hakkı devriyle değerlendirilebilecek devletin kamu mallarını sıralarken, büyüklü-küçüklü 200 kadar göl olduğunu, bunların da 9 bin kilometrekareyi geçtiğini belirterek, göllerin sulama amacı dışında su ürünü üretim yeri olarak işletme hakkı devri yöntemiyle değerlendirilebileceğini belirtti. Söyler, Hazine arazilerinin belli bir plan ve program çerçevesinde ele alınarak satışının yapılmasını, şehir merkezlerindeki askeri yasak bölgelerin şehir dışına alınarak, buraların ekonomik ve mali açıdan değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Gelir ortaklığı senedinin kapsamı
Söyler'in aynı zamanda doktora tezi olan çalışması Maliye Bakanlığı tarafından basıldı. Uzun zamandır üzerinde tartışmaların yapıldığı ancak bir türlü hayata geçirilemeyen "Gelir Ortaklığı Senedi" üzerinde duran Söyler, otoyol, tren garları, hava limanları, ulaştırma altyapı tesisleri, köprü, baraj, stadyum ve spor salonları, otoparklar, termik santraller ve Hazine arazilerinin bu kapsamda değerlendirilebileceğini kaydetti. Bu tesis ve malların ister devlet isterse de özel sektör tarafından işletilsin elde edilen gelirler karşılığında tesisin veya malın mülkiyetinin saklı kalmak kaydıyla gelir ortaklığı senedi ihraç edilebileceğini vurgulayan Söyler, "Bu yöntemle değerlendirilebilecek devletin özel malları arasında hidroelektrik ve termik santraller, sosyal tesisler, sosyal güvenlik kuruluşlarına ait otel ve iş merkezleri, Hazine'ye ait tarım arazileri bulunmaktadır" dedi.

Çalışmada, bu yöntemin kullanılabilmei için 1984 yılında Boğaz Köprüsü'nün gelirlerine bağlanan senetlerin çıkarılması amacıyla çıkarılan 2983 sayılı yasaya işlerlik kazandırılmasının ve bu yöntemin 2886 sayılı İhale Yasası'nın kapsamına alınmasının yeterli olacağı vurgulandı. Gelir ortaklığı senedi ihracının diğer yöntemlere göre önemli bir üstünlüğü olduğuna dikkat çeken Söyler, "Zira devlet malları diğer değerlendirme yöntemlerine göre (kira, irtifak hakkı tesisi gibi) değerlendirilmiş olsa bile bu malların gelirlerine karşılık gösterilerek gelir ortaklığı senedi ihracı ile ilave bir finansman yaratılabilir" dedi.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber