Dedenizi ve önceki kuşakları merak ediyorsanız, dava açmalısınız

Kaynak : Taraf
Haber Giriş : 12 Eylül 2012 07:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de devlet dedenizin kim olduğu bilgisini bile ?gizli? sınıfına sokup, yalnızca mahkeme bir sakınca görmezse size veriyor

görmezse size veriyor.

Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 44'üncü maddesinde nüfus kaydıyla ilgili ?Kaydın sahipleri ancak, alt ve üst soylarına ait nüfus kayıt örneklerini doğrudan almaya yetkili olup bunlar dışında diğer kişilerin nüfus kayıt örneklerini almaları mümkün değildir? deniyor. Aynı kanunda ?Nüfus kayıtları ve bu kayıtların tutulmasına dayanak olan belgeler gizlidir. Bunlar, yetkili ve sorumlu memurlar ile teftiş ve denetim yetkisi olanlar dışında kimse tarafından görülüp incelenemez? ifadeleri yer alıyor.

Kişi dedesini ve önceki kuşaklarını öğrenmek istiyorsa Aile Mahkemesi'ne başvurması bu arada 228.30 TL harç bedeli ödemesi gerekiyor. Başvurunun ardından mahkeme gerekçeyi kabul ederse ve kayıtların açıklanmasında herhangi bir sakınca görmezse Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden gerekli bilgileri istiyor.

Konuyu Taraf'a değerlendiren avukat Erdal Doğan, devletin elinde kayıtların olduğunu ancak bunları vatandaşa vermediğini belirterek ?Genelkurmay, Tapu Müdürlükleri, Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, Nüfus Müdürlüğü'nde kayıtlar var. Ama bunlara ulaşmak zor? dedi. Doğan, Ermeni soykırımının arşivlerdeki etkisine de dikkat çekerek ?1915 öncesi ve sonrası kayıtlar arasında çok ciddi problemler mevcut. Arşivlerin bir kısmı yakılmış? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber