Egzersiz yap, sağlığını koru

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Eylül 2012 13:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Sağlıklı yaşam için egzersizin şart olduğu, Türkiye'de nüfusun yüzde 20.32'sinin hiç spor yapmadığı, yüzde 15.99'unun ise yetersiz düzeyde fiziksel aktivitede buluduğu bildirildi.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Elçin Balcı, Türkiye'de yürütülen araştırmalara göre, ülke nüfusunun yüzde 6.8'ini 65 yaş ve üzeri bireylerin oluşturduğunu gösterdiğini hem dünyada hem de Türkiye'de yaşlı nüfus oranının giderek arttığını belirtti.

Yaşlılıkla birlikte sağlık sorunlarında da artış meydana geldiğini, çocukluk çağından başlayarak düzenli şekilde yapılacak egzersizin bu sorunların azaltılmasında yardımcı olduğunu ifade eden Balcı, ''Çocukluk çağından başlayarak kişilere düzenli aktivite alışkanlığı kazandırmak, her yaştaki birey için egzersizi günlük yaşamın vazgeçilmez parçası haline getirmek, bireysel sağlığımızın korunması ve ileri yaşlarda karşılaşılacak sağlık sorunlarının azaltılmasında büyük öneme sahiptir'' dedi.

Egzersize başlamanın yaşı olmadığını ifade eden Balcı, ''Bu etkinliklerin ileri yaşlar boyunca düzenli devam ettirilmesi, yaşlı bireylerin bütüncül olarak yaşam kalitesinin artırılması açısından önemlidir. Sadece yaşlı grup için değil, tüm yaş grupları için fiziksel aktivite düzeylerini belirlemeye yönelik kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır'' diye konuştu.

''Kadınlarda fiziksel aktivite düzeyi erkeklerden daha düşük''

Yrd. Doç. Dr. Balcı, fiziksel aktivite programlarını planlamak ve katılıma teşvik için yaşlı bireylerin yaşlarına özel fiziksel aktivite alışkanlıklarının ayrıntılı bilinmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Ancak Türkiye'deki yaşlı bireylerin fiziksel aktivite alışkanlıkları hakkında bilgiler sınırlıdır. Yapılan çalışmalara göre, yaşlılarda fiziksel inaktivite sıklığı yüzde 33'tür. Araştırmalar, Türkiye'de nüfusun yüzde 20.32'sinin hiç spor yapmadığını, dolayısıyla bu anlamda hareketsiz yaşadığını, yüzde 15.99'unun yetersiz düzeyde fiziksel aktivitede bulunduğunu göstermektedir. 18 yaş ve yukarısında fiziksel hareketliliği haftada 150 dakika ve üzerinde olan birey oranı yüzde 63.9'dur. Günde 1 kilometreden az yürüyen ve oturarak iş görenlerin oranı yaşla artmakta ve kadınlarda fiziksel aktivite düzeyi her yaş grubunda erkeklerden daha düşük kalmaktadır.''

Yaşlılarda fiziksel aktivite artışı ve egzersiz programının başarılı olması için mutlaka sistemik bir yaklaşımın gerektiğine dikkati çeken Balcı, ''Öncelikle hastaya niçin egzersiz yapması gerektiği anlatılmalı. Egzersiz yapmaya teşvik edilen hastadan mutlaka tıbbi hikaye alınmalı. Şimdiki ve geçmiş hastalıkları, tedavileri ve kullandığı ilaçları, düşme öyküleri, önceden egzersiz yapıp yapmadığı, aktivite ve ilgi alanları belirlenmeli'' dedi.

Yrd. Doç. Dr. Balcı, geçmişteki egzersiz profilinin, hastanın egzersize nasıl başlaması gerektiği ve aktivitelerin ne kadar şiddetli olabileceği konusunda fikir vereceğini anlatarak, şunları kaydetti:

''Egzersizin faydalı olabilmesi için şiddetinin belli bir eşik düzeyin üzerinde olması gerekir. Süre, şiddet ile ters orantılıdır. Fonksiyonel kapasite düşüklüğü nedeniyle, yaşlılarda egzersiz şiddeti ve süresi düşük tutulmalıdır. Egzersiz sıklığı istenen hedefe göre, gün içinde birkaç defadan, haftada 3-5 güne kadar değişebilir. Egzersizin devamlılığını sağlamak açısından, hasta belli aralıklarla takip edilmelidir. Kişinin durumu ve egzersizin hedefleri periyodik olarak tekrar değerlendirilmeli, gelişmelere göre gerekli ilaveler yapılmalıdır.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber