Yargıtay, rüşvetçi savcıyı affetmedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Eylül 2012 11:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Ferdi Türkten - Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk ettiği sanıkları 60 bin lira karşılığında serbest bırakmak için anlaşan savcıyı 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptıran daire kararını onadı.

Geçen yıl Ceyhan Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan iddianameye göre, Osmaniye'de yaralama olayına karışan 7 kişi, Osmaniye Cumhuriyet Savcısı Mehmet Nazif Yaşar tarafından tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edildi.

İddiaya göre, Savcı Yaşar'ın arkadaşı Mithat Gürbüz, 7 kişi arasında yakınları da bulunan Zeynel Abidin Öksüz'e ''Senin çocukları bıraktırırız'' teklifinde bulundu.

Savcı Yaşar da Öksüz'e ''Bak senin oğulların ağır cezada yargılanacaklar, soruşturma dosyaları da bende. Ağır cezadaki duruşmalarına da ben çıkacağım. Benim elimdeler, bu konuda en ufak sızıntı yaparsan oğullarını içeriden çıkarmam'' dedi.

Savcı Yaşar, Öksüz'e ayrıca, ''Oğullarını bırakırım, ama bu iş senin cebini yakacak, hatta zamanında yetişebilirsem hakim reddetmediyse bugün bile bırakabilirim, tutukluluğa itiraz etmişlerdi, para işini benimle değil, Mithat ile halledeceksin'' diyerek, yakınlarının da aralarında bulunduğu 7 kişiden 6'sını para karşılığı serbest bırakabileceğini iletti.

Savcı Yaşar, 1 kişiyi tutuklaması gerektiğini belirterek, Öksüz'den kalanları bırakmak için adam başı 10 bin lira olmak üzere 60 bin lira istedi ve kapora olarak da 10 bin lira talep etti. Bu dönemde Yaşar, mahkemeye sanıklardan 6'sının serbest bırakılması, 1'inin tutukluluk halinin devamını talep eden yazı yazdı.

-Savcıyı ihbar etti-

Zeynel Abidin Öksüz'ün, savcı hakkında ihbarda bulunması üzerine, polisin seri numaralarını belirlediği 100 adet 100 liradan oluşan 10 bin lira Öksüz tarafından, savcının arkadaşı Mithat Gürbüz'e verildi.

Mithat Gürbüz'ün, parayı aldıktan sonra yolda buluştuğu Mehmet Nazif Yaşar'ı aracına almasının ardından, araç emniyet ekiplerince durduruldu ve şahıslar ayrı ayrı emniyete götürüldü. Şahısların emniyete götürülmesi sırasında Yaşar'ın, katibini arayarak, ''en son verdiğim mütalaayı dosyadan çıkart'' şeklinde talimat verdiği belirlendi.

Önceden seri numarası alınan paralar yapılan aramada 5'er bin lira halinde sanıklar üzerinde bulundu.

Sanıklar hakkında açılan davayı, Ceyhan Ağır Ceza Mahkemesi'nin görevsizlik kararı vermesi üzerine, Yargıtay 5. Dairesi ilk derece mahkemesi olarak görüştü.

Daire kararında, yargı görevi yapan sanık Mehmet Nazif Yaşar'ın görevinin gereklerine aykırı olarak çok kısa süre önce tutukluluk hallerinin devamını istediği 6 şüpheli yönünden evrak içeriğine de uygun düşmeyecek şekilde tahliye görüşü yazıp bunun için 60 bin lira haksız çıkar sağlamak istediği belirtildi.

Mithat Gürbüz'ün de buna aracılık ettiği ve olayın her aşamasında yer aldığı ifade edilen daire kararında, sanıkların etkin görev bölüşümü altında fikir ve eylem birliği içinde hareket ettikleri kaydedildi.

Daire, sanık Yaşar hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) Kamu İdaresinin Güvenilirliğine ve İşleyişine Karşı Suçlar bölümündeki, rüşvet suçunu düzenleyen 252/1. maddesi uyarınca 6 yıl hapis cezasına çarptırdı. Ceza, TCK'nın ilgili maddeleri kapsamında indirilerek 3 yıl 4 ay olarak belirlendi.

Mithat Gürbüz de TCK'nın 252/1. maddesi uyarınca 6 yıl hapisle cezalandırıldı.

Gürbüz'ün cezası, suçunun teşebbüs ve yardım niteliği taşıması nedeniyle 1 yıl 6 ay'a indirildi.

Sanık avukatlarının kararı temyiz etmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, daire kararını onadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber