Jandarma tarlada ?okul çocuğu' arıyor

Adana'da jandarma ekipleri, tarla tarla gezerek, okul çağındaki çocukları tespit ediyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Eylül 2012 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye tarımının önemli merkezlerinden biri olan Çukurova'ya gelen binlerce tarım işçisinin çocukları, beyaza bürünen tarlalarda çalışarak ailelerine katkı sağlamaya çalışıyorlar. Sabahın erken saatlerinden itibaren aileleriyle birlikte pamuk tarlalarının yolunu tutan çocuklar, okulların açılmasının sevincini yaşayamıyor. Yaşıtları gibi günler öncesinden okul hazırlığı yapmak yerine aile bütçelerine katkı için sıcak altında bez parçalarından yapılmış pamuk toplama önlüklerini bellerine bağlayıp yetişkinlerin bile zorlandığı kavurucu sıcak altında gün boyu çalışıyor. Tarım işçisi çocuklar, küçük yaşlarına rağmen nasırlaşmaya yüz tutmuş elleriyle pamuk toplarken yine de yüzlerinden gülümsemeyi eksik etmiyor. Pamuk hasadının Eylül ayı başında yoğunlaşıp Kasım ayına kadar devam ettiği Çukurova'daki geleneksel görüntüler, yeni bir eğitim öğretim yılı başında yine tekrarlanırken, bu kez jandarma boş durmadı.

Okulların açılmasıyla tarla tarla gezen Doğankent Jandarma Karakolu ekipleri, okul çağında olup da tarlada çalışan çocukları tek tek tespit ediyor. Bu çocukların ailelerine ya tarla da ya da kaldıkları çadırlarda ulaşan jandarma ekipleri, çocukları okula göndermemenin suç olduğunu hatırlatıyor.

Aileleri, çocuklarını okula göndermeleri için ikna etmeye çalışıp, bu konudaki cezai yaptırımları da anlatan Jandarma ekiplerinin çocuklara şefkat dolu yaklaşımı dikkati çekti. Aileler, ?Çocuklarımızı okutmak istiyoruz, ancak hasat bitmeden buradan ayrılamayız. Çünkü başka geçim kaynağımız yok. Yazın çalışmasak kışın aç kalırız.? deseler de jandarmayı ikna edemediler. Çoğunluğu Şanlıurfa, Gaziantep ve Mardin'den gelen tarım işçilerini çadırlarında da ziyaret eden jandarma ekipleri, ikna ettikleri ailelere, çocuklarını okula kayıt yaptırma işlemlerinde de yardımcı oluyor.

4 ÇOCUK ÇALIŞIYOR, 11 KİŞİYE BAKIYOR

Jandarmaların ikna etmeye çalıştığı ailelerden biri de minik Aleyna'nın ailesi oldu. Memleketi Urfa Siverek'ten 3 yıl önce gelip Kadıköy Mahallesi'ne yerleşen aile, çadırlarında sefalet içinde yaşıyor. Okul çağı gelmiş Aleyna'nın elleri kalem değil pamuk tutuyor. Baba Tahir Çubuklu, geçirdiği kaza nedeniyle engelli kaldığı için çalışamıyor. 11 kişilik ailenin 9 çocuğundan 4'ü tarlada çalışarak kazandıkları parayla tüm aileye bakıyor. Tahir Çubuklu, 4 çocuğunun çalışmasıyla ellerine günlük 120 lira geçtiğini, 11 kişilik ailenin bu parayla geçindiğini belirtti. Tahir Çubuklu, ?'Çocuklar çalışmazsa aç kalırız.'' diyerek, içinde bulunduğu çaresizliği dile getirirken, her ay maddi destek sağlandığı takdirde çocuklarını okutabileceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber