ASKİ'nin yeni uygulaması Ankaralıları isyan ettirdi

Haber Giriş : 12 Eylül 2005 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erkan ÇELEBİ/Hürriyet

ANKARA'da, su faturasını zamanında ödemeyen abonelere sadece iki hafta süre tanınıyor. ASKİ, bu süre içinde faturasını yatırmayan aboneler hakkında hemen icra takibi başlatıyor.

Su faturasını geç ödeyen aboneler, gecikme faizinin yanı sıra, 100 milyon lirayı bulan avukat ve dosya masraflarını da üstlenmek zorunda kalıyor.

ANKARA Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ), faturaların zamanında yatırılmasını sağlamak için ilginç bir uygulama başlattı. Aboneleri isyan ettiren bu uygulama, faturayı zamanında ödemeyen abonelere iki hafta süre tanınmasını içeriyor. Son ödeme tarihine kadar yatırılmayan faturalarda, 15 gün beklenildikten sonra, abone hakkında hemen icra takibi başlatılıyor. Bu süreden sonra faturasını ödemek isteyen abone fatura tutarı ne olursa olsun, 100 milyon lirayı bulan avukat masraflarını da üstlenmek zorunda kalıyor.

40 BİN ABONE ETKİLENİYOR:

1 milyon 500 bin abonesi bulunan ASKİ'nin bu uygulamasından her ay ortalama 40 bin abone nasibini alıyor. Gecikme bedelinin yanı sıra 50 milyon lirası avukat, 50 milyon lirası da dosya ücreti olmak üzere aboneelerden alınan bu ceza sayesinde her ay ortalama 4 trilyon lira ek gelir elde ediliyor. ASKİ yetkilileri, uygulamaya gerekçe olarak, günlük binde 13 oranında faturalara yansıtılan gecikme faizlerinin aboneler üzerinde caydırıcı etki yaratmamamasını gösterdi. Yetkililer, ?Gecikme faizlerinin düşük olması, bazı abonelerin faturaları geç yatırmayı alışkanlık haline getirmesine yol açıyor. Faturayı geç yatırmayı alışkanlık edinen abone sayısı 40 bini buluyor. Biz de çareyi, hukuksal işlemleri öne almakta bulduk' dediler

SUYU DA KESİYOR:

Borcunu iki hafta içinde ödemeyen abonelere gecikme faizinin yanı sıra, 100 milyon lira avukat ve dosya bedeli ödeten ASKİ, buna rağmen fatura yine ödenmezse, bu kez abonelerin suyunu kesme yoluna gidiyor. ASKİ'nin, su kesmeden önce abonelerine tanıdığı süre de 3 haftayı geçmiyor. Bunun sonucunda üç hafta içinde faturasını ödemeyen aboneler, gecikme faizi ve avukat masraflarının yanı sıra bir de 23 milyon 600 bin lira olan su açtırma bedelini ödemek zorunda kalıyor.

Böylece, 30 milyon liralık bir su faturasının bir aylık gecikmeli ödenmesinin aboneye maliyeti, 160 milyon lirayı buluyor. Fatura borcu 450 milyon lirayı aşan abonelerde ise 100 milyon lira olan avukatlık ve dosya ücreti, bu kez 150 milyon liraya çıkıyor.

İSKİ İNSAFLI DAVRANIYOR:

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) ise faturasını yatırmayı ihmal eden abonelerine daha ılımlı yaklaşıyor. ASKİ'nin iki haftayla sınırladığı süre, İstanbul'da iki ayı buluyor. Peş peşe iki fatura ödenmediği taktirde, aboneni ilk önce suyu kesiliyor. Hukuksal işlemler, bu uygulamaya rağmen ödenmeyen faturalar için başlatılıyor.

İSKİ Kurumsal İletişim Müdürü Maşallah Taylan, ?Zaten ilk abonelik işlemleri yapılırken, 45 metreküplük su bedeli karşılığında teminat alınıyor. Hukuksal işlemler de, sadece teminatın borcu karşılamadığı durumlarda uygulanıyor. Teminat, borcu karşıladığı sürece, abone hakkında her hangi bir hukuksal işlem yapılmıyor' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber