Görevi başında hayatını kaybeden sağlık çalışanı 'şehit' sayılsın önerisi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Eylül 2012 15:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, 3713 sayılı kanunda yapılacak düzenleme ile görev sırasında hayatını kaybeden doktorların 'sağlık şehidi' sayılmasını istedi.

Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, yaptığı açıklamada, görevlerini yerine getirirken hayatını kaybeden doktor, hemşire ve hastane personeli haberlerini sıkça rastlanılmaya başlandığını belirtti. Son olarak 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastasına iğne yapmak isteyen 27 yaşındaki asistan doktor Mustafa Bilgiç'in yanlışlıkla iğnenin eline batması sonucu yaşamını yitirdiğini anımsatan Yakıncı, şöyle devam etti: ?Genç doktor arkadaşımız, arkasında gözü yaşlı eşini, annesini, kız kardeşini ve sevdiklerini bırakarak daha mesleğinin çok başındayken aramızdan ayrıldı. Mustafa Bilgiç, 3 yıldır bu meslek için çalışan gencecik bir doktordu ama başka hastalara şifa veremeden terk etti bizleri. Hatırlayanlarınız olacaktır, aynı hastanede benzer durum 3 yıl önce de yaşanmıştı. Serum iğnesini eline batıran hemşire Kübra Yazım'a, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsü bulaşmış ve hayatını kaybetmişti. Bir diğer hadise, içinde bulunduğumuz yıl içerisinde Gaziantep'te meydana gelmişti. 17 yaşındaki hasta yakını M.G., avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nde Dr. Ersin Arslan'ı bıçaklayarak öldürdü. Sağlık personelinin can güvenliği yok. Alınacak önlemler çok konuşuldu. Ancak şimdi tedbir alınsa bile ölen sağlık çalışanlarını geri getirmeyecek.?

Çalışırken yaşamını yitiren sağlık çalışanları ile görevi başında öldürülen diğer devlet görevlilerinin bir farkı olmadığının altını çizen Yakıncı, ?Görevi başında ölen doktorlar, hemşireler tıpkı vatanı korurken şehit edilen asker ve polisler gibi sorumluluk alanında çalışırken ölmektedir. Elbette görevi sırasında görev dışı nedenlere bağlı ölümleri kastetmiyorum. (örneğin görevi sırasında kalp krizi geçirmek gibi) Nasıl ki askerimiz ve polisimiz vatanı korumak ve kurtarmak için canla başla çalışıyorsa, sağlık personeli de onlarca hastayı kurtarmak için gecesini gündüzüne katıp kendi canını hiçe sayarak, mesleğinin ölümcül tüm risklerini göze alarak, ettiği yemini boşa çıkarmayarak çalışıyor. İşini yerine getirirken ölen sağlık personelinin sağlık şehidi sayılması hak edilen bir durumdur. Görevini icra ederken ölen personellerimizin geride kalan ailelerinin ödüllendirilmesi ve sağlık şehidi sayılması suretiyle onurlandırılması gerekir. Şehit kanununda değişiklik yapılırken görevi nedeniyle ölen sağlık personelinin şehit sayılması ve bu yönde bir maddenin metin içinde yer alması isabetli olacaktır." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber