Sönmez: İş dünyasının moral ve motivasyona ihtiyacı var

Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, iş dünyasının moral ve motivasyona ihtiyaç duyduğunu, ancak başta imar ve mania gibi konularda yaşanan belirsizlik ve çözümün gecikmesinin moralleri bozduğunu söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Eylül 2012 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılına denk gelen 2023 yılı için ortaya konulan hedefleri hatırlatan Sönmez, söz konusu hedeflere ulaşılmasında Adana'nın kritik bir rol üstleneceğine olan inancını dile getirdi. Adana'nın başta ekonomi, tarım ve ticaret olmak üzere kültür-sanat, siyaset ve sporda kendisini her dönem ön plana çıkarttığını vurgulayan Sönmez, ancak her şeye rağmen kentin, kendi potansiyelini tam olarak değerlendiremediği gibi bunu harekete geçirmekte de geri kaldığı yorumunda bulundu. Sönmez, bu durumun aşılması ve kentin kendi potansiyelini harekete geçirebilmesi için öncelikli olarak yapılması gerekenin; ?Adanalılık ruhu' ve aidiyet duygusunun geliştirilmesi, Adanalıların kendi değerlerine sahip çıkması ile mümkün olabileceğinin altını çizdi.

?EKONOMİNİN EN ÖNEMLİ AYAĞI MORAL VE MOTİVASYONDUR?

Ekonominin en önemli ayağının; moral ve motivasyon olduğunu kaydeden Sönmez, ?İşadamlarının moral ve motivasyonu yerinde olursa yaratıcılığı ön plana çıkar. Bu da yeni girişim ve yatırımları beraberinde getirir? ifadesini kullandı. Adana'daki işsizliğin 2009 yılında yüzde 26.2, 2010 yılında ise yüzde 19.1 olduğunu, ancak bu rakamın gerileme eğilimi içinde olduğuna işaret eden Sönmez, işsizlik rakamının yüksek olmasının en önemli nedenini de el emeğine dayalı üretim modeli yerine, teknolojiye dayalı bir sanayiye geçişe bağladı. Özellikle son yıllarda kapanan fabrikalar olduğunu, ancak buna karşılık açılan yeni fabrikalar da olduğunu dile getiren Sönmez, ancak işsizlik rakamının birden bire gerilemesinin bir anda olabilecek bir şey olmadığını, bunun tolere edilmesi gerektiğini vurguladı.

?BELİRSİZLİK VE ÇÖZÜMÜN GECİKMESİ MORALLERİ BOZDU?

Bugün gelinen noktada Adana'da iş dünyasının moral ve motivasyona ihtiyaç duyduğunu belirten Sönmez, bunun yanında kentte henüz bir ?yatırım iklimi'nin de oluşmadığını, bu konuda da gerekli adımların vakit kaybetmeksizin bir an önce atılması gerektiği çağrısında bulundu. Geçmiş dönemde yerel yönetimlerin işadamları ile tam bir uyum içinde olamadığını, bunun da ciddi bir eksiklik olarak öne çıktığını ifade eden Sönmez, ancak bugün gelinen noktada belediyelerin iş insanlarıyla daha çok bir araya geldiğini, bunun da olumlu bir gelişme olduğunu ifade etti. İmar ve ?mania' konusunda yaşanan sorun ve sıkıntılara dikkat çeken Sönmez, yaşanan belirsizlik ve çözümün gecikmesi nedeniyle milyar dolarlık yatırımların durduğunu, bunun da beraberinde bir moral çöküntüsü getirdiğini anlattı. Yatırımların özel sektör eliyle yapılması, ancak burada da devlet desteğinin şart olduğunu kaydeden Sönmez, özellikle son 10 yılda dünya ölçeğinde yaşanan ekonomik gelişmelerin de bunu destekler nitelikte olduğuna işaret etti.

?ADANA'NIN BÜYÜKLÜĞÜNÜ NE YAZIK Kİ YATIRIMLARDA GÖREMİYORUZ?

Adana'ya yapılan kamu yatırımlarını da değerlendiren Süleyman Sönmez, kente yapılan kamu yatırımlarının yetersiz olduğunu belirterek, 2011 yılındaki Türkiye'deki toplam kamu yatırımlarının sadece yüzde 0.5'inin Adana'ya yapıldığını, bunun da 198 milyon 521 bin TL'ye denk geldiği bilgisini verdi. ?Bunlar, bizim moral ve motivasyonumuzu etkileyen şeyler? diyen Sönmez, yıllardır tamamlanması beklenen kamu yatırımları konusunda hala bir belirsizlik olmasının, moral bozucu olduğunu tekrarladı. Adana'nın büyük bir kent olmasına rağmen, bu büyüklüğünü yatırım konusunda göremedikleri yorumunda bulunan Sönmez, Mersin'i örnek veren ve kentte 24 saat boyunca çalışma yapıldığı gibi kentin kendisini geliştirip, ileriye doğru bir sıçrama hazırlığında olduğunu söyledi. Sönmez, her ne kadar Mersin ve Adana'nın, bir bütünün iki eşit parçası olmasına ve kalkınıp, gelişmesinin birbirine bağlı olmasına rağmen, Mersin'e yapılan yatırımların Adana'ya yapılmadığını da sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber