Pakistanlı kanaat önderleri, Konya'da barış için çözüm aradı

Mevlana Sosyal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (MEVSAM) ve Amerika Birleşik Devletleri Barış Enstitüsü (USIP)'nün Mevlana Üniversitesi'nde düzenlediği 'Barış ve Diyalog Çalıştayı' sona erdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Eylül 2012 14:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Pakistanlı kanaat önderleri, gazeteciler ve akademisyenlerin katıldığı çalıştayda, Pakistan'da çeşitli gruplar arasında yaşanan husumetin sona ermesi için çözüm önerileri tartışıldı.

MESAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Şadi Aydın, çalıştayın, Hazreti Mevlana'nın doğumunun 805'inci yıl dönümü münasebetiyle düzenlendiğini açıkladı. Aydın, 4 gün süren çalıştayda barış ve diyaloğun küresel önemi, hoşgörü ve barışın bölgeye ve dünyaya kazandıracakları ile diyaloğun zaruretinin katılımcılar tarafından tartışıldığını dile getirdi.

?BARIŞ ENSTİTÜSÜ'NÜN TEMELLERİNİ ATIYORUZ'

Mevlana Üniversitesi olarak barış ve diyalog çalıştaylarını devam ettirmek istediklerini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Aydın, Mevlana Üniversitesi bünyesinde bir barış enstitüsü kurmaya hazırlandıklarını söyledi. Düzenlenen çalıştayın, kurmak istedikleri barış enstitüsü için ilk adım olduğunu anlatan Aydın, ?Üniversitemiz, nihayetinde Mevlana'nın ismini taşıyor. Biz, hem Türkiye hem de Konya olarak savaşların yaşandığı ülkelere yakın bir bölgedeyiz. Dolayısıyla Barış Enstitüsü'nün temellerini Konya'da atmayı düşünüyoruz. Konya, manevi atmosfer itibariyle hem de Mevlana'nın duygu ve düşünceleri bakımından bunun için herhalde biçilmiş bir kaftan olacaktır.? dedi.

Üniversite bünyesinde kurulacak barış enstitüsünün dünyada artmaya başlayan İslamofobi'ye karşı bir diyalog ortamı da sağlayacağına inanan Doç. Dr. Aydın, ?Son dönemlerde gündeme sıkça gelen İslamofobi gibi olumsuz gelişmeler neticesinde bazı ihtiyaçları ortaya çıkarıyor. Kurmak istediğimiz barış enstitüsü ile İslamiyet hakkında ortaya çıkan yanlış anlaşılmaların çeşitli konferans, panel ve seminerlerle önüne geçmek istiyoruz. Bunu, Türkiye'nin yanı sıra dünyanın çeşitli kıtalarında entelektüel, akademik faaliyetler göstermek suretiyle yapmayı pilanlıyoruz.? şeklinde konuştu.

Mevlana Üniversitesi'nde düzenlenen çalıştaya, Pakistanlı kanaat önderlerinden Dr. Syed Mahdi Raza Shah Sabzwari, Deewan Azmat Sa'ed Chishti, Deewan Ahmad Masood Chishti, Sultan Ahmed Ali, Mukhdum Nadeem Ahmed Hashmi, Mukhdum Syed Mubeen ul Hasan Gilani, Pir Syed Ahmed Saqlain Haider Shah, Agha Syed Haider Ali Musavi, Sahibzada Tauseef un Nabi, Syed Ali Haroon Gilani katıldı. Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri Barış Enstitüsü İslami Barış Bölümü Müdürü Dr. Qamar-ul Huda, Pakistanlı Eğitimci Azhar Hussain, Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam, MESAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Şadi Aydın, MESAM Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Tarık Masud Quadir ve Pakistanlı gazeteci Naveed Ahmed de çalıştayda yer aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber