Öğrenci sayısı arttıkça taşrada kiralar yükseliyor

Haber Giriş : 18 Eylül 2005 06:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim yılının başlamasıyla birlikte öğrencilerin barınma sorunları yeniden gündeme geldi. Türkiye'nin 42 ilinde 78 üniversite faaliyet gösteriyor.

Yaklaşık 1 milyon 800 bin kişiye yükseköğretim imkanı sağlanırken, bir o kadar genç de üniversite kapısından geri çevriliyor. Anadolu'daki kentler ise ısrarla kendi illerinde üniversite açılmasını istiyor. Bunun ekonomik ve sosyal gelişmeye ivme kazandıracağı düşünülüyor. Ancak taşra vilayetlerinde öğrenci sayısı arttıkça ev kiraları da hızla yükseliyor. Isparta'nın Şarkikaraağaç ilçesindeki Süleyman Demirel Üniversitesi Meslek Yüksekokulu'nun kapasitesi 450'den 1000'e çıkınca kiralar da 200 YTL'den 400 YTL'ye yükseldi. ?Nasıl olsa kalabalık kalıyorlar, dokunmaz' anlayışıyla hareket edilmesi öğrencileri zor durumda bırakıyor. Kiraların artması, asgari ücretle çalışanları da sıkıntıya sokuyor.

Üniversite ve fakülte bulunan il ve ilçelerdeki ev kiraları diğer illere nazaran yüzde 40-60 oranında yüksek seviyelerde seyrediyor. Bu oran küçük ilçelerde yüzde 100'lere kadar çıkıyor. Aynı ilin birbirine yakın ilçeleri arasında bile kiralar yüzde yüz oranında değişebiliyor. Yüksekokul bulunan Gaziantep'in Nizip ilçesinde ev kiraları 250 YTL dolaylarında seyrederken, öğrenci bulunmayan Yavuzeli'nde bu rakam 150 YTL'ye düşüyor. Burdur'un Ağlasun ve Bucak ilçelerindeki fakülteler kiraları 250-300 YTL'ye çıkarırken, okul olmayan Çeltik, Tefenni ve Karaman'da rakam 100 YTL'ye kadar iniyor. Üniversite öğrencisinin olmadığı Yozgat'ın en gelişmiş ilçeleri Sorgun ve Yerköy'de kiralar 150 YTL'ye ancak çıkıyor. Afyonkarahisar'ın yüksekokul bulunan ilçeleri Sandıklı ve Şuhut'ta kiralar 250 YTL seviyelerinde iken, öğrenci bulunmayan Sinanpaşa ve Evciler'de rakam 120'lere kadar ancak çıkabiliyor. Isparta'nın Şarkikaraağaç ilçesinde faaliyet gösteren Süleyman Demirel Üniversitesi Şarkikaraağaç Meslek Yüksekokulu'nun kapasitesi 450'den bine çıkarıldı. Öğrenci sayısının artması kiraların da tavan yapmasına sebep oldu. Geçen sene 170-200 YTL'den kiralanan evler için bu yıl istenen rakamlar 350-400 YTL. İlçede 3 oda 1 salondan oluşan 120 metrekare büyüklüğünde kaloriferli evlerin kirası 350-370 YTL arasında değişiyor. Aynı özelliklere sahip ev, üniversite olmayan Yenişarbademli ve Gelendost ilçelerinde 150-200 YTL. Şarkikaraağaç'taki yurtların kapasitesinin düşük olması ev sahiplerinin kiraları yukarı tırmandırmasına sebep oluyor. İlçede 2'si özel toplam 3 yurt bulunuyor. Bunların öğrenci kapasitesi ise 260. Geriye kalan 740 öğrenci için ev tutmak kaçınılmaz hale geliyor. Meslek Yüksekokulu Muhasebe bölümü öğrencisi Rahmi Gümüşlü, ?Geçtiğimiz yıl kiralar 200 YTL civarında iken bu sene 350-400 YTL.? diyor. İlçede yaşanan yurt sıkıntısının giderilmesi için Şarkikaraağaç Belediye Başkanı Mevlüt Özdemir, 44 yatakhaneli 350 kişilik kız yurdu yapmak için kolları sıvadı. Yurdu devletten hiçbir destek almadan 15 günde tamamlamayı planlayan Özdemir, ?Ülkenin geleceğinin eğitimli insanların omuzlarında şekilleneceğini biliyoruz. Barınma sorununa çözüm üretmek için bütün personelimle gece gündüz çalışacağız.? şeklinde konuşuyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber