Kayısıda 'Şarka' virüsüne karşı koruma

Dünya kuru kayısının yüzde 85'ini üreten Malatya'da 'Şarka' virüsünün yayılmaması için sert çekirdekli meyve fidanlarının kentte satışı yasaklandı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Ekim 2012 18:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, sert çekirdekli meyvelerde görülen şarka virüsünün meyveye bulaşması halinde ürünün pazar değerini düşürdüğü, kalitesinde zarara yol açtığı belirtildi. Hastalığın, kayısıda yüzde 100'e yakın zarar oluşturduğuna dikkat çekilen açıklamada, meyvelerde sarı leke ve halkalara yol açan hastalığın enfeksiyondan 2 ya da 3 yıl sonra yayılmaya başladığının altı çizildi.

Şarka virüsünün, Malatya, Elazığ ve Şanlıurfa topraklarına bulaşmamış durumda olduğu vurgulanan açıklamada, sert çekirdekli meyve fidanlarından kayısı, kiraz, vişne, şeftali, erik aşı gözü ve damızlık kalem gibi üretim materyallerinin Malatya'ya girişinin önlenmesi için tedbir alındığı kaydedildi. Elazığ ve Şanlıurfa dışında Malatya'ya diğer illerden gelen fidanların, fidan pazarına girmeden diğer illere sevklerinin sağlandığı ifade edildi. Şarka virüsüyle ilgili eğitim toplantılarının da aralıklarla devam ettirildiğinin belirtildiği açıklamada, teknik elemanların da arazi düzeyinde çalışmalarını sürdürdüğü bildirildi.

Bulaşık meyvelerin pazar değerini düşüren şarka virüsünün, meyvelerde sarı leke ve halkalara yol açtığı, özellikle kayısıda şiddetli deformasyonlar meydana getirdiği belirtildi. Açıklamada şöyle denildi: ?Şarka ile bulaşık ağaçlar tedavi edilemez. Eğer virüs bir bölgeye bir kez bulaşmışsa hastalığı ortadan kaldırmak çok zordur ya da imkânsızdır. Sıkı karantina uygulamalarının yanında kültürel tedbirlerle hastalığın yayılmasının önlenmesine çalışılmaktadır. Virüsten korunmak için vektörlerine karşı yapılacak ilaçlamanın yanında sertifikalı fidan kullanımı, dayanıklı çeşit kullanımı diğer koruyucu tedbirler arasındadır. Ancak bilinen en etkili mücadele yöntemi bulaşık ağaçların imhasıdır.?

Malatya çiftçisine, şarka virüsüne karşı verilen eğitimlerin devam ettiği kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber