Doğum gününde sağlığına kavuştu

Kütahya'da yüksek tansiyona bağlı beyin kanaması geçiren 64 yaşındaki Fatma Temizer, doğum gününde yapılan operasyonla sağlığına kavuştu

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Ekim 2012 22:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Operasyonu gerçekleştiren Dumlupınar Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Basri Amasyalı, tansiyona bağlı beyin kanaması geçiren ve ilaç tedavisi ile tansiyonu normal değerlere düşürülemeyen Fatma Temizer'i 30 dakika süren bir operasyonla tedavi ettiklerini söyledi.

Amasyalı, 'renal sempatik denervasyon' adı verilen işlem sonrası ilerleyen dönemlerde hastanın mevcut tansiyon ilaçlarının dozunda ve sayısında azaltmaya gidilebileceğini ifade etti.

Söz konusu yöntemin dünyada 2-3 yıldır uygulandığını ve Türkiye' de de son yıllarda bazı merkezlerde uygulanmaya başlandığını ifade eden Doç. Dr. Basri Amasyalı, bu işlemi Kütahya'da ilk olarak DPÜ Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nde başlattıklarını ve ilaçla kontrol edilemeyen yüksek tansiyonu bulunan hastalarda ilerleyen yıllarda daha yaygın olarak kullanılabileceğini bildirdi.

Dumlupınar Üniversitesi Hastanesi ile Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin birleşmesi ile daha da güçlü bir sağlık altyapısına kavuştuklarını belirten Doç. Dr. Basri Amasyalı, Kütahya'da tıp alanında daha güncel ve özellikli tedaviler yapılmaya başlandığını ve bunun hem kendileri hem de Kütahya halkı için önemli bir ayrıcalık olduğunu anlattı.

Amasyalı, Fatma Temizer'i doğum gününde sağlığına kavuşturmaları sebebiyle ayrı bir sevinç yaşadıklarını sözlerine ekledi.

Söz konusu işlemde, damarın içersinde mısır püskülü şeklinde yayılan 'sempatik' adı verilen sinir uçları, anjiyoya benzer bir yöntemle hasta uyutulmadan özel bir malzeme aracılığıyla 50-60 derece civarında ısınma sağlayan radyofrekans enerji kullanılarak yakılıyor. Böylece tansiyonun yükselmesini tetikleyen sinirler kısmen de olsa ortadan kaldırılmış oluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber