DİSK, yeni parti kuruyor

Haber Giriş : 20 Eylül 2005 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Mevcut parti ve oluşumların iktidar hedefini karşılamadığı' görüşünde olan sol muhalefet, DİSK'in öncülüğünde yeni bir arayış içinde. 14-15 Ekim'deki toplantı, partiye de dönüşebilir

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 'yeni bir sol alternatif' oluşturabilmek için 14-15 Ekim'de Bolu Koru Otel'de toplantı düzenliyor.
DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, Türkiye'de, var olan sosyal demokrat ve sosyalist partilerle oluşumların halkın ihtiyacını ve solun iktidar hedefini karşılamadığını söyledi. Bu yüzden yeni bir sol hareket ve alternatifi tartışmak ve oluşturmak için toplanacaklarını belirten Çelebi, "DİSK olarak kendimizi bir partinin yerine koyma işlevimiz yok. Ancak solun güçlenmesi konusunda yapılacak organizasyonlara varız.

Bu toplantı, başlangıçta bir partileşme hareketi olarak algılanmamalı. Şu aşamada mevcut sol yapılardan bağımsız bir hareketin nasıl yaratılabileceğine dair fikir yürüteceğiz. DİSK bu noktada kolaylaştırıcı unsur olarak görev yapacak. Bu hareket, halkın ihtiyaçları da gerektiriyorsa zamanla yeni bir sol partiye evrilebilir" dedi.
Çelebi, toplantı öncesi, halkın siyasete, oy verdikleri partilere, ülkenin ekonomik ve siyasal durumuna ilişkin görüşlerini temel alan bir araştırma yaptıklarını ifade etti. Çelebi, bir araştırma şirketinin ülke çapında yürüttüğü araştırma sonuçlarının söz konusu toplantıda açıklanacağını kaydetti.

'Bazı ülkeler başardı'
DİSK'in katılımcılara yönelik hazırladığı çağrı metninde, yeni sol arayışa ilişkin şu ifadeler yer alıyor: 'Solda toplumun giderek artan şikâyetlerine yanıt verecek, halkın daha iyi yaşama ve geleceğe güvenle bakabilme arzusuna tercüman olacak bir siyasal yapılanma, başka bir deyişle sol eksenin yeniden kurulması ve güçlendirilmesi, buradan hareketle de solda en geniş ittifakın sağlanması ihtiyacı en üst düzeye çıktı. Daha önce İtalya'da, yakın zamanda Brezilya, Arjantin ve Uruguay'da bu başarıldı. Türkiye solunun da böyle bir açılıma ihtiyacı var."

İki gün sürecek toplantıda, 'Dünyada ve Türkiye'deki Son Gelişmeler ve Solun Genel Durumu', 'Ülkemizde Ekonomik Sosyal Gerçekler ve Sol Politikalar', 'Siyasal Sistem, Dış Politika ve Sol' ile 'Türkiye Solunun Geleceği' konuları ele alınacak. Toplantıya şu isimler katılacak: Ayşe Buğra, Burhan Şenatalar, Bülent Tanla, Can Dündar, Derya Sazak, Erinç Yeldan, Erol Katırcıoğlu, Erol Tuncer, Ersin Salman, Fuat Keyman, Hikmet Çetinkaya, Meryem Koray, Oral Çalışlar, Rıdvan Budak, Sadun Aren, Tarık Akan, Yalçın Doğan, Zekeriya Temizel.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber