Başbakan: Yeşil kart tilkiliği küçük hortumculuk

Haber Giriş : 21 Eylül 2005 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan, yeşil kart yolsuzluğu için, "İnsaf. Dün farklı, bugün farklı hortumcular var. Sigortalılar da katkı payı vermemek için yeşil kart alıyor. Tilkilik yapıyorlar" dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeşil kartla sahtekârlık yapanlara ve valilere sert uyarılarda bulundu. Sigortalıların katkı payı ödememek için sahtekârlık yaparak yeşil kart aldığını belirten Erdoğan, "İnsaf ya... Dün farklı hortumcular vardı, bugün farklı hortumcular var. Hepsini lanetliyorum. Valiler de fakir fukara için gönderdiğimiz paranın üzerine oturmasın" dedi.

Fındıklı ilçesindeki Guatr Araştırma ve Tedavi Merkezi'nin açılış törenine katılan Erdoğan, hükümetinin sağlık alanında reformlar yapmaya çalıştığını ancak herkesin "tilkilik peşinde" olduğunu vurguladı. SSK hastanelerinden geçmişte ilaç alan vatandaşın inim inim inlediğini belirten Erdoğan, "Ama şimdi bütün eczanelerden alabiliyorlar. Rahatladılar ama devletin zarara uğratıldığından bahsediliyor. Olmuyor mu? Doğrudur. Kaçaklar var. Bu ahlak meselesi. Herkes tilkilik peşinde. Garip ve tüyü bitmemişlerin hakkının yenmesinin hesabı ağır olur" diye konuştu.

Katkı payı için
Şu an 12 - 13 milyon yeşil kartlı olduğunu belirten Erdoğan, şöyle devam etti:
"Eskiden yeşil kartlılar ilaç alamıyorlardı. Şimdi alıyorlar. Bunda da tilkilikler var. Geliri olan da yokmuş gibi gösteriyor. Sırf ilaç alırken katkı payı vermemek için. Sigortalılar da katkı payı vermemek için yeşil kart alıyor. İnsaf ya... Sadece yüzde 20 olan katkı payı için hileye başvuruyorlar. Bu da küçük bir hortumculuk. Hortumculuğun büyüğü, küçüğü olmaz. Hepsini lanetlemek, ayaklarımızın altına almak zorundayız" dedi.

Fakir fukara için vali ve kaymakamlara para gönderdiklerini belirten Erdoğan, "Fakir fukaralar da gerekli makamlara bildirilsin. Onlara da yardım yapıyoruz. Valiler ve kaymakamlar gönderdiğimiz paraların üzerine oturmasın" diye konuştu.

Nüfustan fazla sigortalı
Referans Gazetesi'nin Temmuz 2005'te yayınladığı "Yeşil Kart" dosyasında, 72 milyon nüfuslu Türkiye'de 78 milyon kişinin sosyal güvenlik şemsiye altında olduğu kaydedilmişti. 39 milyon kişinin SSK'lı, 9.3 milyon kişinin Yeşil Kartlı, 16 milyon kişinin Bağ - Kur'lu olduğu, 14 milyon kişinin de Emekli Sandığı'na bağlı bulunduğu vurgulanmıştı.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber