Derse girmeyip sadece izcilik faaliyeti yapan öğretmen var mıdır?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Ekim 2012 00:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında 14 Ağustos 2012 tarihinde izcilik faaliyetleri hakkında imzalanan protokolü ?MEB ile Gençlik Bakanlığı arasında İzcilik faaliyetleri protokolü? haberimizde yayınlamıştık.

Türkiye İzcilik Federasyonu'nun protokol hakkında 24 Eylül 2012 tarihinde yaptığı açıklamasında ?Kulüplerde lisanslı öğretmen liderler okullarda ünite çalıştırabilirler fakat ek ders ücreti alamazlar.? açıklaması yer aldığını İzcilik Federasyonunun 'öğretmen ek ders alamaz' diye emir veremeyeceğini ?İzcilik federasyonu, 'öğretmen ek ders alamaz' diyemez? haberimiz de açıklamıştık.

Bu protokol ve açıklamayı Türkiye İzcilik Federasyonu 01.10.2012 tarih ve 433 sayılı yazıları ile Tüm İl Milli Eğitim Müdürlüklerine iletmiştir.

Bu yazının ilk paragrafında ?Bilindiği üzere Milli Eğitim Bakanlığımız kendi izcilik teşkilatını tamamen kapatmış olup bakanlarımız arası Ek-1'deki protokol gereği Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde okullarda yapılan izcilik faaliyetleri Türkiye İzcilik Federasyonun mevzuatı uyarınca yürütülecektir. Dolayısı ile illerde bulunan il, ilçe izci kurulları gibi oluşumlar tamamen kaldırılmıştır.? açıklaması bulunmaktadır.

Bu açıklama ile yetinmeyen TİF; yazılarının üçüncü paragrafında ise; ?İzcilik çalışmaları ve açık hava faaliyetlerinin ders dışı zamanlarda yapılması, varsa illerde derslere girmeyip sadece izcilik ile ilgilenen öğretmenlerimizin derslere girmeleri Milli Eğitim Bakanlığımızın da üstünde önemle durduğu hususlardır? talihsiz açıklamalarına devam etmektedir.

İlgili mevzuatına göre izcilik faaliyetleri ders dışında yapılmasına rağmen Türkiye İzcilik Federasyonunun ?İzcilik çalışmaları ve açık hava faaliyetlerinin ders dışı zamanlarda yapılması, varsa illerde derslere girmeyip sadece izcilik ile ilgilenen öğretmenlerimizin derslere girmeleri Milli Eğitim Bakanlığımızın da üstünde önemle durduğu hususlardır? açıklamaları evet talihsizliktir.

Çünkü okullarımızdaki izcilik faaliyetleri; sosyal etkinlikler çerçevesinde Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın ?Ders dışı eğitim çalışmaları ? başlıklı 17. maddesindeki ?(1) Ders dışı izcilik, beden eğitimi ve spor çalışmaları, halk oyunları ve güzel sanatlarla ilgili dallar ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) koordinesinde ilköğretim -ve ortaöğretim öğrencilerine yönelik olarak yürütülen bilim olimpiyatları ve proje çalışmaları kapsamında(5) fiilen çalışma yaptıran öğretmenlere; aylık karşılığı ders, ek ders ve hazırlık ve planlama görevi saati sayısına bakılmaksızın, her bir saat çalışma karşılığında gündüz ücreti üzerinden, haftada azamî 6 saati geçmemek üzere, her bir ders saati başına 1 saat ek ders ücreti ödenir. Ancak, bir ders yılında bu kapsamda ödenecek toplam ek ders saati sayısı, okulun bir ders yılındaki toplam ders saati sayısının %6'ini geçemez. Bu etkinliklerde görev alacak öğretmenlerde aranacak nitelikler, her bir etkinlik için aranılacak en az öğrenci sayısı ile benzeri diğer hususlar Bakanlıkça belirlenir. Etkinlik programları okul müdürlüklerince hazırlanır ve millî eğitim müdürlüklerince onaylanır.

(2) Vekâleten atananlar dâhil yöneticilere, bu madde kapsamında ek ders görevi verilmez.? hükümlerinde genel çerçevesi çizilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün "Ders Dışı Eğitim Çalışmalarına Dair Esaslar" konulu 2010/49 genelgesinde yer alan açıklamalara göre uygulanmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde Ders dışı eğitim çalışmaları kapsamında izcilik faaliyetleri hafta sonları veya ders saatleri dışında yapılmakta ve bu şekilde planlanmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde derse girmeyip sadece izcilik faaliyeti yapan öğretmen bulunmamaktadır. Bu şekilde bir durumun olması akla mantığa ve yürürlükteki mevzuata aykırıdır. Türkiye İzcilik Federasyonuna duyurulur.

Ahmet KANDEMİR

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber