AK Parti'den baro seçimleri için yasa teklifi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Ekim 2012 20:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat, barolar ve Barolar Birliği seçimlerine ilişkin yasa teklifi hazırladı.

TBMM Başkanlığı'na sunulan teklif, Avukatlık Kanunu'nda değişiklik yapıyor. Teklifle, Avukatlık Kanunu'nun ''seçilme yeterliliği, engelleri ve seçimin şekli''ni düzenleyen maddesi yeniden düzenleniyor.

Buna göre, seçimlerde oy verme işlemi, gizli oy açık tasnif esaslarına göre yapılacak. Seçimlerde, üyeler bağımsız aday olabilecekleri gibi, aralarında oluşturacakları grupların listelerinden de aday olabilecek. Baro Yönetim Kurulu üyelikleri ve Barolar Birliği Genel Kurul temsilcilikleri için ayrı oy pusulaları oluşturulacak. Oy pusulalarında, grup listelerinden aday olanlar ilgili grup ismi altında, bağımsız adaylar ise ayrıca listelenecek. Oy pusulaları, hangi kurul üyeliği için hangi grup ya da bağımsız adaya oy verileceğini gösterecek şekilde hazırlanıp grup isimlerinin ve bağımsız adayların adları yanına işaret konacak kare şeklinde kutulara yer verilmek suretiyle çoğaltılacak, ilçe seçim kurulu mührü ile mühürlendikten sonra kullanılacak. Oylar pusulada yer alan grup ya da bağımsız adayların ismi yanındaki kutu işaretlenmek suretiyle kullanılacak.

Seçime katılan grupların ve bağımsız adayların adları alt alta ve aldıkları geçerli oy hizalarına yazılacak. Grupların oy sayıları, önce bire, sonra ikiye, sonra üçe şeklinde devam edilmek suretiyle, yedekler dahil o kurulun çıkaracağı üye ve Birlik Genel Kurul delege sayısına ulaşıncaya kadar bölünecek. Elde edilen paylar ile bağımsız adayların aldıkları oylar, ayrım yapılmaksızın en büyükten en küçüğe doğru sıralanacak. Baro Yönetim Kurulu asil ve yedek üyelikleri ile Barolar Birliği Genel Kurulu asil ve yedek delegeliği gruplara ve bağımsız adaylara rakamların büyüklük sırasına göre tahsis edilecek. Son kalan üye veya delegelik için oyların eşit olması halinde, meslek kıdemi fazla olan, kıdemleri de eşitse, yaşlı olan adaya öncelik tanınacak. Baro Yönetim Kurulu üyeliği ve Barolar Birliği Genel Kurulu delegeliğinin gruplara tahsisi oy pusulasında yer verilen sıralamaya göre yapılacak.

Teklifin gerekçesinde, ''Baro Yönetim kurulu üyeliği ve Barolar Birliği delege seçimlerinde daha demokratik bir usulün uygulanmasının'' amaçlandığı ifade edilerek, ''Seçimlerde görünüşte herkes aday olabilmekte ve aldığı oy miktarına göre kurulda yer alabilmekte yada alamamakta gibi görünse de gerçekte farklı adayların ya da grupların aldıkları oy oranında yönetim kurullarına ya da birlik delegeliğine giremediği görülmektedir. Çarşaf liste olarak seçime girilmekte ve en çok oy alan grup yönetim kurulunda yer alabilmektedir'' denildi.

Değişiklikle, Baro yönetim kuruluna ya da birlik delegeliğine bağımsız ya da grup halinde aday olanların aldıkları oy oranında Yönetim kurulunda veya birlik delegeliğinde temsil edilmelerinin sağlanmasının amaçlandığı kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber