Yüksek Öğretim A.Ş.

Haber Giriş : 25 Eylül 2005 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GEÇEN hafta aşağıdaki e-postayı aldım:

?Ben 17 yaşında bir okuyucunuzum. Aslında pek köşe yazarı okumam ama sizin ve Ayşe Arman'ın yazılarını asla kaçırmam. Malum Türkiye'de 17 yaşındaki bir gencin en büyük sorunlarından biridir ÖSS. Sizin Anadolu Üniversitesi'nden bir vakıf üniversitesine geçtiğinizi (sanırım Bahçeşehir Üniversitesi) okudum. Sizce vakıf üniversiteleri devlet üniversiteleri kadar iyi mi? Öğrenci seviyesi olarak devlet üniversitelerinin altında mı? Eğitimleri nasıl? Vakıf üniversitelerden mezun olunca iş bulmak kolay mı? İkisini de görmüş biri olarak en iyi siz bilirsiniz bu konuyu. Bana açıklama yaparsanız gerçekten çok sevinirim.' (Elif Ergünler)

Yine geçen hafta The Economist Dergisi ?The Brains Business' (Beyinler İşletmesi) başlıklı dosyada yüksek öğretim konusunu ameliyat masasına yatırdı.

O dosyanın içinde ?Yüksek Öğretim A.Ş' başlıklı yazıda dünya üniversitelerinin gün geçtikçe özel işletmelere döndükleri anlatılıyordu. Apollo Holding'in sahip olduğu Amerika'nın en büyük kár amaçlı üniversitesi Phoenix'ten söz ediliyordu.

Phoenix'in 239 ayrı kampusu ve 280 bin öğrencisi varmış. Yıllık eğitim ücreti 9 bin dolarmış ve her yıl pazarlama için 365 milyon dolar harcıyormuş. Öğrenci sayısını da her yıl yüzde 25 arttırıyormuş.

Dün Bahçeşehir Üniversitesi'nin açılışı vardı. Beşiktaş kampusundaki törene Başbakan Tayyip Erdoğan da katıldı.

Rektör Süheyl Batum, Mütevelli Heyet Başkanı Enver Yücel ve Milli Eğitim Başkanı Hüseyin Çelik, Başbakan'a yönelttikleri konuşmalarda Türkiye'deki bir zihniyet çarpıklığından söz ettiler.

Bazı devlet kurumlarını vakıf üniversitesi-devlet üniversitesi ayrımcılığı yaptıkları için Başbakan'a şikayet ettiler. Hatta Enver Yücel, ?Türkiye'de üniversite sisteminin gelişmesinin önünde para ve insan sorunu yok! Bu çarpık zihniyet sorunu var' dedi.

Tayyip Erdoğan da kürsüye çıkınca daha da ileri gitti ve şu soruyu sordu: ?Türkiye'de vakıf üniversitesi var. Devlet üniversitesi var. Niye özel üniversite yok?'

Sonra da yanıt verdi: ?Çünkü bazılarının kafaları almıyor!'

Gördüğünüz gibi Başbakan dünyanın gelişmiş ülkelerindeki eğitimcilerle aynı kafada. Ve onun bazı durumlardaki ?liberal ve küresel düşünme düzeyi' beni gerçekten şaşırtıyor.

Türkiye'de ciddi eğitim sorunu var. İki milyon öğrenci her yıl üniversite kapısında. ÖSS'ye girenlerin yaklaşık yüzde 10'u dört yıllık üniversiteye girebiliyor. Toplam öğrencilerin sadece yüzde 6'sı vakıf üniversitelerinde. Ve hálá parası olanın, eğitime yatırım yapma isteğinde olanın ve de yapanın önü çeşitli bahanelerle tıkanıyor. Devlet kurumları sadece devletin eğitim kurumlarını adamdan sayıp, özel kurumları ?sizi gidi çıkarcı kapitalistler' deyip hor görülüyor.

Sonuçta Türkiye'de Elif kızlar hálá kafalarında ?Acaba vakıf üniversiteleri iyi mi?' kuşkusu ile dolaşıyor. Niye? Çünkü Başbakan'ın dediği gibi bazılarının kafaları sadece alaturka liberalizme çalışıyor. Devleti kutsuyor. Özel sektörü ve kárı lanetliyor..

Anlayacağınız Başbakan ?liberal zihniyet' konusunda çoğumuzdan ileride. Amaa... Konuşmak başka uygulamak başka...

Ali Atıf Bir/Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber