Halkın % 68'i 'AB son dakikada engel çıkaracak' diyor

Haber Giriş : 25 Eylül 2005 16:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir Ticaret Borsası'nın (İTB) "Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde son durum değerlendirmesi" amacıyla üyeleri arasında yaptığı '3 Ekim Anketi'ne katılanların yüzde 68.2'sinin, birliğin Türkiye'ye 'son dakika engeli' çıkaracağını düşündüğü bildirildi.

İTB'den yapılan açıklamaya göre, 440 üyenin katıldığı anket çalışmasında, üyelere, "AB'nin 3 Ekim'den önce Türkiye'ye bir son dakika engeli daha çıkaracağına inanıyor musunuz?" sorusu yöneltildi. Katılımcıların yüzde 68.2'sinin 'Evet' yanıtını verdiği soruya, yüzde 31.8 oranında "Hayır" karşılığı geldi.

GELDİĞİMİZ NOKTA NEDİR?

Ankete katılan İTB üyelerinin yüzde 44'ü Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde geldiği noktayı "olumlu" bulduğunu söylerken, yüzde 2.3'ü "çok olumlu", yüzde 37.5'i ise "olumsuz" değerlendirmesinde bulundu.

Üretici, tüccar, sanayici ve ihracatçılardan oluşan İTB üyelerinin, "Türkiye ve AB arasında 3 Ekim'de başlaması öngörülen müzakere sürecinin önündeki en önemli engel sizce nedir?" sorusuna yüzde 50 oranında Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan'ın, yüzde 40,9 oranında da Fransa ve Avusturya'nın tutumunu gösterdiği bildirildi.

Ankete katılanların yüzde 5.7'sinin ise Türkiye'nin tutumunu 'engel' olarak gördüklerini kaydettiği öğrenildi.

YÜZDE 52, 'ÜYELİK İÇİN GEREKLİ KOŞULLARI TAŞIMIYORUZ' DEDİ

"Türkiye'nin AB'ye üye olması için gerekli koşulları taşıdığını düşünüyor musunuz?" şeklinde yer alan soruya, İTB üyelerinin yüzde 47,7'sinin 'evet', yüzde 52.3'ünün ise 'hayır' yanıtını verdiği kaydedildi.

İTB'nin açıklamasına göre, müzakerelerin tamamlanma zamanına ilişkin tahmin ve beklentilerin ortaya çıkarılmasını amaçlayan soruya verilen cevaplarda ise ilk sırayı, yüzde 42 ile 2015 yılı aldı.

Katılımcıların yüzde 2.3'ü müzakerelerin 2007 yılında, yüzde 12.5'i 2011 yılında, yüzde 17'si ise 2014 yılında tamamlanacağı örgörüsünde bulundu.

"MÜZAKEREDE BİZİ EN ÇOK TARIM ZORLAR"

"Müzakerelerde en fazla zorlanacağımız alanın hangisi olduğunu düşünüyorsunuz?" sorusuna verilen cevapların yüzde 60,2'sini tarım sektörü, yüzde 10,2'sini sanayi sektörü, yüzde 11,4'ünü hizmetler sektörü oluşturdu. Üyelerin bu soruya verdiği diğer cevaplar ise sırasıyla işsizlik, nüfus, din ve Kıbrıs olarak kaydedildi.

Anketin bir başka sorusunu ise "AB'nin Türkiye konusundaki samimiyetine inanıyor musunuz?" oluşturdu. Katılımcıların yüzde 72.7'si "evet", yüzde 27.3'ü "hayır" yanıtını verdi.

"TAM ÜYELİK, TÜRKİYE YARARINA"

Anket sonuçlarını değerlendiren İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Yemişçi, katılımcı üyelerin büyük çoğunlukla Avrupa Birliği'ne hala güven duymamasını "çok çarpıcı ve anlamlı bir cevap" olarak nitelendirdi.

17 Aralık tarihinde müzakere için şart koşmayan bazı AB ülkelerinin, bugün sergilediği çelişkili tavırların, üyeleri arasındaki bu endişede başrol oynadığını kaydeden Yemişçi, "özellikle Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi'nin tavrı, 3 Ekim'e çok kısa bir süre kalmasına rağmen zihinleri bulandırmaya devam ediyor. Yine de camiamız, tam üyeliğin Türkiye yararına olacağı konusunda hem fikir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber