İkinci ve üçüncü nükleer santral ihaleleri eşzamanlı olacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Ekim 2012 15:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ikinci ve üçüncü nükleer santral ihalelerinin eşzamanlı olacağını bildirdi. İkinci santralle ilgili müzakerelere üçüncü santralin yer tespit çalışmalarının da eklendiğini belirten Yıldız, "Yerini söylersem spekülasyon olur ama kurulu gücü Akkuyu büyüklüğünde olacak." dedi.

Enerji Düzenleyicileri Bölgesel Birliği (ERRA) tarafından İzmir'de düzenlenen Enerji Yatırım ve Düzenleme Konferansı'na katılan Bakan Yıldız, toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Yıldız, Türkiye'nin nükleer santral kurma konusunda Fukuşima'dan dolayı gösterdiği uluslararası nezaketin bir yıla mal olduğunu, bunun telafisi için üçüncü santralin yer tespitini de müzakere başlıkları arasına aldıklarını açıkladı. Sinop'a yapılacak ikinci santralle ilgili dört ülkenin yarıştığını, bunların içinden ipi göğüsleyecek olanların ayrışmaya başladığını aktaran Yıldız, "Sonuçlanmadan isim vermek doğru olmaz ama bu ayrışmanın olduğunu görüyoruz. Bu müzakereler, üçüncü santralin altyapısını kurmak için de değerlendiriliyor. Bu müzakerelerde ikinciyi alamayan firmalar için üçüncü bir şans olacak. Aynı zamanda üçüncü santral, bu müzakerelerde konu ediliyor. Yerle alakalı her türlü söylenti spekülasyondur ama kurulu gücü Akkuyu gibi 4 bin 800-5 bin megawat olacak. Sinop santrali ile üçüncü nükleer santral eşzamanlı ilerleyecek." diye konuştu.

İkinci ve üçüncü santralin güvenlik sebebiyle Akkuyu'ya göre daha fazla zaman alacağına işaret eden Bakan Yıldız, şöyle devam etti: "Çünkü zemin etütleri ve depremsellik katsayılarının dereceleri Fukuşima'dan sonra arttırıldı. Bunu yapmamız, ülkemiz açısından doğru. Biraz zaman alacak ama doğrusunu yapıyoruz. Bu durum maliyetleri de etkileyecek. Çernobil'den sonra kurulan 144 santralin güvenlik giderleri, kurulum maliyetlerine neredeyse yaklaştı. Biz de güvenliğe daha çok para harcanan bir nükleer santral istiyoruz. Ömrü yetenler görecek. Türkiye, nükleer santral yapımında o kadar büyük mesafe katedecek ki sanayide ciddi bir mesafe alınacak. Bunu sanayicilerimiz kendileri söyleyecek."

SUUDİ ARABİSTAN İLE RUSYA'DAN DAHA FAZLA PETROL ALIMI BAŞLADI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Suudi Arabistan ve Rusya'dan daha fazla petrol alımının fiili olarak başladığını da aktardı. Halihazırda bu iki ülkeden Tüpraş vasıtasıyla petrol alındığını hatırlatan Yıldız, "Gerek spot gerekse dönemli alımlarla yapılıyor ama en önemli güvencemiz, dünya piyasalarında arz güvenliğiyle alakalı bir sıkıntı olmaması. Petrol bulamadık diyen bir ülke yok. Tabii ki Türkiye'de bunu söylüyor. Önümüzdeki ay petrol yok diyecek bir konu yok. 88 milyon varil, 89-90 milyon varile çıkıyor. Şu anda Suudi Arabistan başta olmak kaydıyla daha fazla arz ortaya koyabilecek ülkeler var. OPEC açıklamalarını yaptı, bu konuda dev firmalar endişelerinin olmadığını ifade etti. Petrolde önemli olan miktar değil, fiyat." diye konuştu.

'ENERJİ PİYASASINDA ÇANTACIYA YER YOK

Bakan Taner Yıldız, enerji piyasasında özel sektöre verilen lisansların yatırıma dönüşmemesiyle ilgili düzenleme yapacaklarını bildirerek, "Enerji piyasasında çantacılara yer yok." dedi. Bir yatırımcının diğerini engellemesinin ülkenin büyümesi açısından da önemli bir sıkıntı olduğuna dikkat çeken Yıldız, şöyle devam etti: "Yatırım yapıyorsanız, gelin başımızın üstüne ama yatırım yapmıyorsanız, o lisansı satmayı bekleyeceğiniz tarihe kadar biz sabredemeyiz. Ben bu kapasiteleri, kullananlara tahsis edeceğim. Enerji piyasasında çantacıya fırsat vermeyeceğiz."

Enerji Piyasası Kanunu ile "gün öncesi" piyasadan "gün günlük" piyasaya geçileceği bilgisini de veren Yıldız, "Aynı İMKB'de olduğu gibi anlık alım satımlar olacak. Bazı tereddütlere rağmen anlık piyasa sistemine yıl sonunda geçilecek. Piyasa da bunu kaldırabilecek durumda, çünkü çok ciddi bir dört beş yıllık deneyim var." diye konuştu. Bakan Yıldız, Suriye'yle elektrik satışı konusunda görüşmeler olmadığını, özel sektörünse bu konuda ortam bulursa görüşme yapabileceğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber