Altında kömür yatağı çıkan beldede yıkımlar durdu

Kömür yatağı üzerinde bulunduğu için boşaltılarak başka bir bölgeye taşınan 4 bin 500 yıllık tarihi geçmişi olan Yatağan'ın Yeşilbağcılar beldesinde, ortaya çıkan tarihi yapıların taşınması için yıkımlar durduruldu.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Ekim 2012 14:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeşilbağcılar Belediye Başkanı Ertaf Cicili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Kömür İşletmeleri'nin (TKİ) kömür çıkarma işlemlerinin başlama talebi üzerinde belde sakinlerinin başka bir yere taşındığını, beldede yaşamın sona erdiğini söyledi.

Tarihi değerlerin de belde halkının bulunduğu yeni yaşam alanında yaşatılmasını istediklerini anlatan Cicili, "Bunun için yetkili kurumlara müracaatlarımızı yaptık. Müracaatımız sonucu Müze Müdürlüğü, Anıtlar Kurulu ve kazı ekibinin yaptığı çalışmalar sonucu 109 yıllık tarihi cami, hamam, Osmanlı mimarisi evler ile 900 ile bin yaşındaki zeytin ağaçlarını da taşımayı planlıyoruz" dedi.

Beldede 800 yaşında olduğunu düşündükleri 10'a yakın zeytin ağacı olduğunu vurgulayan Cicili, bunlardan 2'sinin ise bin yaşında olabileceğini ifade etti.

Cicili, zeytin ağaçlarının taşınması için ilgili kurumlara başvuruda bulunduklarını ifade ederek, "Özellikle tarihi camimizin zarar görmeden yeni yerleşim alanına taşınması çok önemli. Beldedeki evlerin yıkılma işlemleri esnasında 100'ün üzerinde Osmanlı, Roma ve farklı dönemlere ait eser çıkarıldı. Eserleri, müze görevlileri denetiminde koruma altına aldık" diye konuştu.

Eski yerleşim alanındaki önemli yapı ve eserleri yeni yerleşim alanına getirerek özel bir bölge oluşturmayı amaçladıklarının vurgulayan Cicili, şunları söyledi:

"İlerleyen dönemde evlatlarımız, eski Yeşilbağcılar beldesinin nasıl bir yer olduğunu, burada neler bulunduğunu bilsinler istiyoruz. Müze Müdürlüğü ekipleri yüzeyde çalışmalarını yaptılar. Hatta çıkan tarihi eserlerin bir kısmını belediyemizin önünde muhafaza altına aldık. Binalardaki tarihi eserlerin tespitlerini yaptılar. TKİ'nin yaptığı yıkımı durdurdular. Hazırlanan rapor sonucunda tarihi değerlerimizi taşıdıktan sonra yıkıma müsaade edilecek. Bundan sonra ekipler çalışmalarını tamamlayana kadar iş makinesi çalışmayacak."

Yıkılan bölgelerde kömür çıkarma çalışmalarının devam ettiğini bildiren Cicili, "Mevcut yapıların olduğu yerde şu anda yıkım yasak. Hiçbir vatandaşımıza zarar gelmeden beldenin boşaltılmasını sağladık. Eski yerleşim yerindeki bin 4 mezarı taşıdık. Ölümüzü, dirimizi, tarihi değerlerimizi yanımızda istiyoruz. Bu anlamda çalışmalarımız büyük bir titizlikle devam ediyor" dedi.

Yatağan'daki Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Bilal Söğüt ise Yeşilbağcılar beldesinin yaklaşık 4 bin 500 yıllık yerleşim yeri olduğunu, Müze Müdürlüğü ekiplerinin bazı yapı ve eserlerin yeni yerleşim yerine taşınması için çalışmaları tamamlayarak rapor hazırladıklarını ifade etti.

Bölgede tarihi bir cami, türbe ve bir hamam olduğuna değinen Söğüt, bu yapıların da kömür çıkarma işlemleri sırasında zarar göreceğini, bu nedenle taşınması gerektiğini vurguladı.

Muhabir: Durmuş Genç

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber