Ev ödevini bitiren bakanlıklar müzakereyi bekliyor

Haber Giriş : 27 Eylül 2005 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye, 40 yıldır Avrupa Birliği'ne (AB) girmenin mücadelesini veriyor. İnsan hakları ve demokratikleşme konularında reform niteliğinde değişiklikler yapıldı.

3 Ekim öncesinde çalışmalarını hızlandıran hükümet, bakanlıkları da AB'ye uyumlu hale getirdi. Öngörülen tarama faaliyetlerini bitiren bakanlıklar, müzakereyi beklemeye başladı. Taramayı ilk bitiren Adalet Bakanlığı oldu. AB müktesebatının daha iyi anlaşılması ve kademeli olarak benimsenmesini öngören hazırlıklar tamamlandı. Türk Ceza Kanunu (TCK) başta olmak üzere reform niteliğinde 14 ayrı yasa çıkarıldı. Ulaştırma Bakanlığı da 1 yıldır 3 Ekim'e hazırlanıyor. Her biri iki dil bilen 25 AB uzmanı, yeniden yapılanma için bakanlık bünyesinde 1 yıl çalıştı. Zaman'ın sorularını cevaplayan Müsteşar Yardımcısı Muammer Türk, bütün kuruluşlarla ilgili mevzuatı değiştirdiklerini belirtti. Türk, şöyle konuştu: "Yaptığımız değişiklikte AB mevzuatını dikkate aldık. Tarama için ulaştırma ve haberleşme konusunda çalışma grupları oluşturuldu. Karayolu taşımacılığı, sivil havacılık ve telekomünikasyonla ilgili kanun ve yönetmelikler çıkarıldı. AB'ye en son katılan ülkelerde müzakere masasına oturan kişilerin Türkiye'de seminer vermesini planlıyoruz."

Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Öztürk ise AB'ye uyum amacıyla 20 yönetmelik çıkarıldığını anlattı. AB ülkelerini model alarak yeniden yapılandıklarını kaydeden Öztürk, "Tavsiye makamı olmaktan çıkıp inceleme denetleme ve kontrol bakanlığına geçiyoruz." dedi. 350 belediye ile katı atık konusunda proje yürütüldüğünü dile getiren Öztürk, ambalaj, hava kirliliği ve katı atıklar konusunda AB'deki sistemi uygulayacaklarını söyledi. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın Ocak 2005'te başlattığı yeniden yapılandırma çalışmaları da bitme aşamasında. Malların serbest dolaşımı kapsamında ?yapı malzemeleri mevzuatı' AB'ye uyumlu hale getirildi. Ayrıca mesleki hizmetlerin karşılıklı tanınması için mimarlık, mühendislik ve müteahhitlik alanlarındaki uyum çalışmalarında büyük mesafe katedildi. Yabancıların Türkiye'de gayrimenkul edinmelerine imkan tanındı. Enerji tasarrufuna yönelik mevzuat ve kıyı kanunu oluşturulması çalışması sürüyor.

Sağlık Bakanlığı, mevzuatının yüzde 90'ını değiştirdi. Bakanlığa bağlı AB Koordinasyon Dairesi Başkanlığı, sağlık alanındaki mevzuatın güncellenmesi için 5.600 sayfalık AB mevzuatını Türkçeye çevirdi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber