Kart limitleri maaşın iki katını aşmayacak

Haber Giriş : 29 Eylül 2005 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni hazırlanan Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanun Taslağı'na göre, tüm kredi kartlarının toplam limitleri gözönünde tutulacak. Kredi kartı limitleri, "aylık gelirin iki katını" aşamayacak.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanun Taslağı'nı, önümüzdeki ilk Bakanlar Kurulu'nda imzaya açacaklarını bildirdi. Şener, tamamlanan yasa taslağı hakkında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Takibe düşen alacaklar ve tüketicilerden gelen şikayetler nedeniyle bu yasayı çıkaracaklarını ifade eden Şener, bu kapsamda sözleşmelerden kaynaklanan sıkıntıların da yasa ile giderileceğini bildirdi.

Yenilikler kapsamında bankaların, talepte bulunmayanlara kredi kartı veremeyeceğini, borcunu ödemeyenlerin bir daha kart alamayacağını anlatan Şener, yeni düzenlemeyle kredi kartı limitlerinin de, "aylık gelirinin iki katını" aşamayacağını söyledi.

"Faiz kısıtlaması getirilmiyor"

Faiz oranları ile ilgili bir kısıtlama getirilmediğini belirten Şener, ancak faiz oranları hesabına ilişkin bir düzenleme yapıldığını ve BDDK'nın bankaların belirlediği faiz oranlarını "her ay ilan edeceğini", tüketicilerin buna göre tercihte bulunacağını söyledi.

Şener ayrıca, bankaların hesabın tamamına değil, ödenmeyen kısmına faiz yürütülebileceğini, bileşik faiz uygulanamayacağını, faiz hesabının hesap kesim tarihinden başlayacağını ve gecikme faizinin borcun yüzde 30'unu geçemeyeceğini vurguladı.

Gecikme faizi aktif faizin yüzde 30'unu geçmeyecek

Şener, 12 punto ve koyu harflerle açık anlaşır düzenlenecek sözleşmelerde, tek taraflı haksız şartlara yer verilmeyeceğini, faiz oranlarında değişiklik olduğunda hemen müşteriye haber verileceğinin ve değişiklikten sonraki hükümlerin geriye yürütülemeyeceğinin de kurala bağlandığını bildirdi. Gecikme faizinin aktif faizin yüzde 30'unu geçemeyeceğini ifade eden Bakan Bakan Şener, kredi kartı kaç tane olursa olsun tüm kredi kartlarının toplam limitlerinin gözönünde tutulacağını ve ilgililerin gelir beyanının dikkate alınacağını söyledi.

Yasa geriye dönük işlemeyecek

Mevcut kredi kartları borçlarıyla ilgili bir düzenleme olup olmadığının sorulması üzerine, yasanın geriye işlemeyeceğini ve geçmişe dönük düzenlemelerin, hukuki ihtilaflara neden olacağından yapılmadığını belirten Bakan Şener, bunların, aralarındaki sözleşmeye göre çözüleceğini söyledi.

Bakan Şener, gazetecilerin "Galataport YPK'ya geldi mi?" sorusu üzerine de YPK'da imzaya açılan bir karar talebinin gelmediğini söyledi.

ATO: "Taslağın faiz ayağı kırık"

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, "Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasa Taslağı"nın olumlu, ancak faiz ayağının kırık olduğunu söyledi. Aygün, "Oysa, kredi kartında asıl sorun aylık faizlerden kaynaklanıyor" dedi.

YENİ TASLAKTA NELER VAR?

Faiz oranları ile ilgili kısıtlama yapılmayacak
Bankalar, istemeyene kredi kartı veremeyecek
Borcunu ödemeyene bir daha kredi kartı yok
Limit, aylık kazancın 2 katını geçemeyecek
BDDK, faiz oranlarını her ay ilan edecek
Takipteki kart borcu yüzde 5.4'ten yüzde 7.35'e yükseldi
Gecikme faizi normal faizin yüzde 30 fazlasını aşamayacak
Mevcut kredi kartları borçları için bir düzenleme yapılmadı

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber