Üniversiteler, İngilizce diploma bile veremiyor

Haber Giriş : 01 Ekim 2005 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa Üniversiteler Birliği'nin (AÜB) Bologna Kriterleri'ndeki 10 maddesi içinde yer alan ve uygulanabilirliği en kolay kriter olan diploma eki verilmesi maddesi de üniversitelerimiz tarafından henüz yerine getirilemedi. Türkiye'deki 77 üniversiteden sadece 20 tanesi bugüne kadar YÖK'e yolladığı ikinci bir dilde diploma örneğine onay alabildi. 36 üniversite ise bu konuda YÖK'le henüz bir yazışma bile yapmadı. AÜB'ye üye 45 ülkeden 2010 yılına kadar yerine getirilmesi istenen 10 kriter içerisinde Yükseköğretim Diploma ve Derecelerinin Tanınması başlıklı kriterler arasında yer alan "Diploma Eki'nin Uygulanma Düzeyi"nde bile Türkiye tam not alamadı.
Bir dilde vermek yeterli

Avrupa Yüksek Öğretim Alanı içindeki üniversitelerden mezun olan her öğrencinin, her hangi bir talepte bulunmaksızın ve ücret de ödemeden yaygın konuşulan bir Avrupa dilinde 'Diploma Eki' almasını öngören kriterde, Türkiye'nin notu 5 üzerinden 4 oldu. 2005 yılında üniversiteden mezun olan her öğrencinin otomotik olarak diploma eki alması halinde ülkelere tam not verilirken, Türkiye'de henüz isteyen öğrencilere ve belirli üniversitelerde bir yığın prosedörün ardından diploma ekinin veriliyor olması, ülkemizin notunun 4'te kalmasına neden oldu. Şu ana kadar sadece 20 üniversite YÖK'e bir Avrupa dilinde hazırladıkları diploma örneğini yollayarak onay alabildi. 21 üniversite ise YÖK ile yazışmalarının devam ettiği öğrenildi. Öte yandan Türkiye'nin 'turuncu' olan notunun, yönetmeliklerle halledilebilecek kriterler sayesinde "kırmızı" olmaktan kurtulduğu öğrenildi.

Bilim ve teknoloji de 'Çerçeve'ye endeksli

Avrupa Birliği'nin bilimsel araştırma ve teknoloji kapasitesini arttırmak üzere geliştirdiği çerçeve programlardan yedincisine Türkiye'nin katılması öncelikle 3 Ekim'de başlaması öngörülen üyelik müzakerelerine endekslendi. AB, bilimsel araştırma ve teknoloji geliştirme gücünü arttırmak ve bu yolla ekonomik kalkınmayı sağlamak amacıyla 1984 yılından bu yana çerçeve programları yürütüyor. Türkiye, AB'nin 4 ya da 5 yılı kapsayan programlarına ilk kez 6. Çerçeve Programı ile katılmıştı. AB, 2006 Kasım ayında ise 7. Çerçeve Programını başlatacak. AB üyesi ülkeler programa doğrudan katılırken, aday ülkeler Türkiye, Romanya, Bulgaristan ve Hırvatistan ile İsrail gibi birlik kapsamı dışındaki 5 ülke daha programa katılım payı ödeyerek katılıyor. Türkiye, 6. Çerçeve Programı'na 4 yıllık dönemde yaklaşık 195 milyon avro ödeme taahhüdüyle katılmıştı. AB'de 7. Çerçeve Programı'nın hazırlıkları sürerken Türkiye, bu programa katılım konusunda öncelikle 3 Ekim'de müzakerelerin başlamasını bekliyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber