Göçerler, bayrama çadırda girdi

Yaz mevsimini küçükbaş hayvanları ile Muş yaylalarında geçiren göçerler, Kurban Bayramı'na çadırda girdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Ekim 2012 22:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlkbahar döneminde, başta Siirt olmak üzere çevre illerden Muş'a gelerek, yüksek kesimlerdeki yaylalarda kurdukları çadırlarda yaşayan ve hayvanlarının bakımını yapan göçerler, havaların soğumasıyla aşağılara indi.

Memleketlerine gitmek için yola çıkan göçerler, Kurban Bayramı'nın ilk gününde, çadırlarını Kozma dağı eteklerine kurdu.

Bayramı çadırda karşılayan göçerlerden Hamit Baksat, yaşamlarının çoğunu yollarda geçirdiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Hayatımız böyle çadırda ve yollarda geçiyor. Biz Erzurum'dan Midyat'a kadar yürüyerek gidiyoruz. Her gün 10 kilometre yürüdükten sonra çadır kurarak konaklıyoruz. Bu gün Kurban Bayramı olması sebebiyle Muş'un Kozma dağında çadırlarımızı kurduk. Ailemizin yarısı burada diğerleri ise memlekette. Burada diğer aile üyelerimizin hasretini de çekiyoruz."

Baksat, 14 yaşında hayvancılıkla uğraşmaya başladığını vurgulayarak, bugüne kadar hayatını hep çadırda ve çobanlık yaparak geçirdiğini, memleketinden uzakta bayramı kutlamanın üzücü olduğunu ifade etti.

Baksat, şöyle devam etti:

"Bizim yaklaşık 3 bin koyunumuz var. Geçimimizi hayvancılık yaparak sağlamaya çalışıyoruz. Hayvancılık dedemizden, babamızdan kalma bir meslek. Hayatımız sürekli dağda çobanlık yaparak geçiyor. Hepimiz birbirimize yardım ediyoruz. Kimse mağdur olmasın istiyoruz. Kadınlara destek olabilmek için zaman zaman koyun sağıyoruz. Ben başta olmak üzere hepimiz çadırda doğduk."

Muhabir: Sabri Yıldırım / Yunus Okur

Yayıncı: Levent Harman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber