Horlamayı hafife almayın!

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Ekim 2012 16:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi KBB Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Vural Büyüksoy, "Horlamayı hafife almayın. Ciddi bir sağlık sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz" dedi.

Horlamanın genel olarak uyku sırasında bireyin çıkarttığı gürültülü ses olduğunu söyleyen Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi KBB Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Vural Büyüksoy, "Çocuklardaki horlama sıklıkla geniz eti ya da bademciğinin belirtisidir. Bütün horlamalar hava yolundaki daralmanın göstergesidir. Eğer daralma çok ciddi ise, hava yolu tamamen kapanabilir. Bu da uykuda solunum duraklaması ile sonuçlanır" dedi.

Horlamanın belirtilerinden bahseden Op. Dr. Büyüksoy, "Fazla kilo artışı, tüm dokularda yağ birikimine sebep olur. Buna ağız ve boğazdaki dokular da dahildir. Nefes borusu ve etrafındaki yumuşak dokularda da daralma olacağından horlamanın oluşması kaçınılmazdır. Yaşlılık nedeniyle özellikle erkeklerde boğaz dokusu yumuşar ve bu da horlamayı artırır. Şiddetli anjin, burunda devi-asyon, dil büyümesi, alt çene bozuklukları, kronik bronşit, alerjiler, kronik sinüzit ve kronik rinit gibi hastalıklar sürekli horlamaya neden olur" diye konuştu.

Horlama erişkinlerin en az yarısında, çocukların da önemli bir kısmında görülen bir uyku bozukluğu olduğunu belirten Op. Dr. Vural Büyüksoy, "Tıbbi açıdan ele alınması gereken durum, kişinin her gece gürültülü bir şekilde horlamasıdır. Ayrıca kişi uykuda solunum duraklamaları yaşıyorsa, uykusunu alamadan uyanıyorsa ya da gündüzleri de uyuklamadan yakınıyorsa bu ciddi bir sağlık sorunudur.

Horlama sesi sizden çok, yatağınızı ya da odanızı, hatta aynı çatıyı paylaştığınız kişileri rahatsız eder. Yakınlarda yapılmış bir araştırmaya göre horlayan kişi eşinin uyku süresinde ortalama bir saat azalmaya yol açmakta, yani eşini uykusuz bırakmaktadır. Bunun yanı sıra horlama, uykuda solunum duraklamaları hastalığının da bir belirtisi olabilir. Hastanemizde bu sorun ile ilgili kullandığımız radyofrekans yöntemi ile hastalar bir kaç seans içinde bu sorundan kurtulabiliyorlar. Gece uyurken kimseyi rahatsız etmek istemiyorsanız, mutlaka bir uzman doktora gözükmeniz gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber