Saman kıtlığı anız yangınlarını azalttı

Yozgat'ta ilkbahar aylarında az yağış olması arpa ve buğday saplarının büyümemesine ve hasat sonrası bölge çiftçisinin saman sıkıntısı yaşamasına sebep oldu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Ekim 2012 19:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlde geçen yıl 150 anız yangını olurken, bu yıl sadece 3 yerde anız yangını çıkması dikkat çekti. Çiftçilerin, saman kıtlığı sebebiyle tarlalarındaki sapları tırmıklarla toplamasının anız yangınlarının az olmasında etkili olduğu belirtiliyor.

Yozgat İl Jandarma Komutanlığı tarafından il genelinde geçen yıl 150 kişiye anız yangınlarından dolayı yasal işlem uygulandı. Bu yıl ise yalnızca 3 kişiye yasal işlem yapıldığı belirtildi. İl Jandarma Komutanı Albay Recep Yalçınkaya, bu yıl yaşanan kuraklık sebebi ile il genelinde fazla bir anız yangını yaşanmadığını söyledi. Albay Yalçınkaya, yakılan anız yangınları nedeniyle toprakta önemli derecede verim kaybı yaşandığını ve yüzlerce canlının da yanarak yok edildiğini belirterek, anızın yakılmaması gerektiğini kaydetti.

Yalçınkaya, şunları dile getirdi: "İl Jandarma Komutanlığı olarak ekiplerimiz köylerde yaşayan çiftçilerimize anız yangınlarının zararları hakkında broşürler dağıttı. O broşürlerde anız yangının toprağa ve toprakta yaşayan canlılara ne denli zarar verdiği detaylı bir şekilde yer alıyor. Geçen yıl ekiplerimiz tarafından anız yangınlarından dolayı 150 çiftçimize işlem yapılırken, bu yıl ise sadece 3 çiftçimize tutanak tutuldu. Bu oldukça sevindirici bir durumdur. Anız yangınları hem toprağın verimini düşürür, hem toprağa faydalı olan yüzlerce canlının yok olmasına sebep olur hem de doğal dengenin bozulmasına etki eder. Bu vesile ile çiftçilerimize bu yıl anız yangınlarına karşı göstermiş oldukları duyarlılıklarından dolayı çok teşekkür ediyorum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber