Konut kredisi maliyetleri yüzde 30 düştü

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Ekim 2012 19:37, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Emlak kredileri üzerine faaliyet gösteren konutkredisi.com.tr'nin 3 ayda bir hazırladığı 'Konut Kredisi Piyasasına Bakış' raporunun Ekim sayısı yayınlandı. Raporda yer alan bulgulara göre Merkez Bankası'nın faiz indirimi konut kredisi maliyet oranlarını sene başından beri yüzde 30 düşürdü.

Rapora göre Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinin konut kredilerinde payı 2010'dan bu yana yüzde 20 artarken, kullandırılan konut kredilerinin 3'te birini oluşturan İstanbul'un payında gerileme devam etti. Ev fiyatlarının katlanmasına mukabil tüketicilerin talebi değeri 100 bin TL'nin altında olan konutlara kaydı. Kredi maliyetlerinin ucuzlaması ise kredilendirme oranının tırmanmasına sebep oldu. Bu arada konut kredilerinde takibe dönüşüm oranı diğer bireysel kredi türlerinin yaklaşık 5'te birine denk gelirken, ihtiyaç kredilerinde takibe dönüşüm oranları ise son 3 çeyrektir arttı.

Öte yandan Türkiye'de yavaş büyüyen konut kredilerinin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla (GSYH)'ya oranı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin 10'da birine ulaştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber