Bakan Güler'den Tedaş İl Müdürleri'ne gözdağı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Ekim 2005 16:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) İl Müdürleri ve çalıştıkları müteahhitlere, ellerindeki işleri bir an önce bitirmeleri uyarısında bulundu. Güler, sadece uyarı ile de kalmayacağını gerekirse görev değişikliği de yapabileceğini belirterek, "Herhangi bir yatırım projesi 6 ay gecikebilir ama elektrik altyapı çalışmaları 6 saniye bile gecikemez" dedi.

TEDAŞ'ın 2005-2006 yılı yatırım programları, projeleri, kayıp-kaçakla mücadele konularının değerlendirildiği toplantı bugün Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Toplantıya, Bakan Güler'in yanısıra TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik ve 81 ilden gelen il müdürleri ile birlikte çalıştıkları müteahhitler katıldı. Toplantı öncesinde bir konuşma yapan Bakan Güler, elektrik altyapısının bir an önce düzeltilmesi için hükümetin önemli ödenekler ayırdığını belirtti.

Güler, Elektrik altyapısı için ayrılan 450 trilyon liralık bütçeye 300 trilyon lira daha eklediklerini belirterek, 10 Ekim 2005 tarihinde 200 trilyon liralık bir elektrik altyapı ihalesi yapılacağını da söyledi. Toplam 950 trilyon liralık bu bütçenin nasıl harcandığına dair bilgilenmek ve sorunları halletmek için il müdürleri ve müteahhitlerle bu toplantıyı yaptıklarını belirten Güler, il müdürleri ve müteahhitlere seslenerek, "Bazı arkadaşların ağırdan aldığını görüyoruz. Elektrik yatırımlarının beklemeye tahammülü yok" dedi. Yerli iş adamları ile çalışmak istediklerini belirterek müteahhitlere seslenen Güler, "Aldığınız işi zamanında bitiririn. Yoksa buna göre önlemlerimizi alırız. Biz yerli iş adamları yapsın istiyoruz. Ama ağırdan alırsanız ileride sizinle ilgili başka önlemler almaya mecbur kalabiliriz" diye konuştu.

Para sıkıntısı olmadığını ve 950 trilyon liranın son kuruşuna kadar kullanılacağını da vurgulayan Güler, "Herhangi bir yatırım 6 ay gecikebilir ama elektrik alt yapı çalışmaları 6 saniye bile gecikmez. TEDAŞ 18 ay önce Özelleştirme İdaresi'ne devredildi diyebilirsiniz ama, enerji işlerinden ben sorumluyum. Lütfen çalışmalarınıza çeki düzen verin ve ona göre çalışın" şeklinde konuştu. Güler, 950 trilyon liralık kaynak ile bin 400 projenin bitirilmesi gerektiğini bildirdi.

Bakan Güler, daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Kayıp kaçak oranlarındaki son durumun sorulması üzerine Güler, işbaşına geldiklerinde kayıp-kaçak oranını yüzde 25, şimdi ise yüzde 18'in altında olduğunu dile getirdi. Tespit edilen 850 bin kaçak için de çalışmaların sürdüğünü kaydeden Güler, teknik altyapı sorunlarını gece gündüz çalışıp halledeceklerini söyledi. Bu sabah saatlerinde imzalanan KKTC'ye Su Götürme Projesi hakkında, bu suyu Rum tarafının da kullanacağı yönündeki haberlerin sorulması üzerine de Bakan Güler, bunun alternatif olarak ele alınabileceğini söyledi. Kayıp-kaçaklarda hangi bölgelerin ağırlıklı olduğu yönündeki bir soruya da Güler, bölgesel olarak detaylı bilgi verilemeyeceğini çünkü bazı bölgelerde kayıp-kaçak oranının, bazı bölgelerde ise kayıp-kaçak miktarının fazla olduğunu dile getirdi.

Daha sonra bir gazetecinin, "İl müdürleri ve müteahhitleri sadece uyarmakla mı yetineceksiniz?" şeklindeki sorusunu da cevaplandıran Güler, "İdari cezalar da söz konusu, görev değişikliği de olabilir. Ama buna gerek kalmadan önlemlerimizi almak istiyoruz" açıklamasını yaptı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ayrıca, 10 Ekim günü ihale edilecek 200 trilyon liralık işin dış kredi ile yapılacağını da bildirdi. Bakan Güler, gelecek iki yılda yine elektrik altyapıları için toplam 700 trilyon bütçe ayrıldığını da söyledi. Güler, elektrik dağıtım ve üretim tesislerinin özelleştirilmesi konusundaki kararlarında bir değişiklik olmadığını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber