Ankara Elmadağ'da yer altına 2,5 milyon metreküplük baraj

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ilçelerin içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla yeni su kaynaklarını devreye soktuklarını belirterek, yapılan bu çalışmalar çerçevesinde Elmadağ'da yer altı barajı inşa edildiğini kaydetti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Kasım 2012 11:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Elmadağ'ın içme ve kullanma su ihtiyacını karşılayacak barajın yerin 14 metre altında, 2,5 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip olacağını ifade eden Başkan Gökçek, ?Türkiye'nin içme suyu temini amaçlı en büyük kapasiteli yer altı barajını inşa ediyoruz. ASKİ'nin kendi imkanlarıyla yaptığı bu yer altı barajı Kargalı Deresi'nden gelen suyu depolayacak.? dedi. Başkent'in su ihtiyacını temin etmek amacıyla ASKİ'nin öz kaynakları ile daha önce de Kavşakkaya Barajı'nı inşa ettiğini hatırlatan Başkan Gökçek, ?Elmadağ, Büyükşehir sınırlarına dahil olduktan sonra burada gerçekleştirilen yatırımlarla su sorunu büyük oranda çözülmüştü. Elmadağ ilçesine şimdi de Türkiye'nin içme suyu temini amaçlı en büyük kapasiteli yer altı barajını inşa ediyoruz.? diye konuştu.

Suyu yer altında depolayacak baraj sayesinde Elmadağ'ın su ihtiyacının güvence altına alınacağını kaydeden Başkan Gökçek, ?Gelişmiş ülkelerde kullanılan yer altı barajı, Türkiye'de sınırlı sayıda bulunuyor. Yaptığımız bu çalışmayla yerin 14 metre altında Kargalı Deresi'nin suyunu tutacağız. Su yer altında toprak gözenekleri içerisinde tutulduğundan suyun buharlaşma düzeyi oldukça düşüktür. Bu yüzden de kuraklığa karşı daha dayanıklıdır. Ayrıca su toprağın içerisinde süzülerek geldiğinden su kalitesi de daha yüksek olmaktadır. Baraj tamamlandığında 2,5 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip olacak.? dedi.

MALİYETİ 1 MİLYON 500 BİN TL CİVARINDA OLACAK

Yer altı barajlarının ömrünün uzun ve maliyetinin daha düşük olduğunu ifade eden Başkan Gökçek, şunları söyledi: ?2,5 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip bir barajı klasik yöntemlerle yer üstünde inşa etmiş olsaydık, tahmini maliyeti kamulaştırma bedelleri de dahil 9 milyon TL'yi bulacaktı. Oysa tamamen ASKİ'nin kendi imkanlarıyla ve iş makineleriyle inşa ettiği Elmadağ Yeraltı Barajı'nın toplam maliyeti 1 milyon 500 bin TL civarında olacak. Bu da klasik yöntemlere göre maliyetini çok aşağılara çektiğimiz anlamına gelmektedir.?

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Elmadağ ilçesine suyun 30 kilometre uzaklıktaki mevcut kuyulardan getirildiğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti: ?Büyük bir enerji sarfiyatıyla su, mevcut kuyulardan 500 metre yukarı basılarak alınıyor. Bu ise çok ciddi bir enerji sarfiyatına neden oluyor. Yer altı barajının tamamlanmasıyla Elmadağ'ın eski pompa sistemi devreden çıkarılacak ve elektrik enerjisinden de yıllık 1,5 milyon TL miktarında tasarruf edilebilecek. Böylece devreye girecek olan yer altı barajı sistemiyle hem yatırımdan hem de işletmeden büyük ölçüde tasarruf sağlamış olacağız.?

BARAJ 2013 YILINDA HİZMETE GİRECEK

Elmadağ Yeraltı Barajı'nın kaya, kil ve dolgu malzemesiyle inşa çalışmalarının aralıksız devam ettiğini vurgulayan Başkan Gökçek, barajın fiziki olarak yüzde 60, isale hatlarının ise yüzde 50 oranında tamamlandığını kaydetti. Elmadağ Yeraltı Barajı ile bölgenin su ihtiyacının güvence altına alınacağına dikkat çeken Başkan Gökçek, baraj inşaatının 2013 yılı içinde tamamlanarak hizmete alınacağını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber