Eğitim bütçesinde kaynak sıkıntısı devam edecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Kasım 2012 17:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, geçmiş yılların eksikliği yüzünden eğitim bütçesinin yetmeyeceğini belirtti.

Türkiye'nin, onyıllardır eğitime ayırdığı payı düşük tuttuğunu ifade eden DES Genel Başkanı Avcı, ?Son yıllarda GSMH'mızdan eğitime ayrılan oranlar yüzde 2'lerden yüzde 5'lere yaklaşmıştır. Geçen yıla göre de yüzde 21 oranında artırılarak 68.1 milyar TL'ye ulaşan 2013 eğitim bütçesi Cumhuriyet tarihinin en büyük eğitim bütçesi olmuştur. Fakat geçmiş yılların eksikliği nedeniyle eğitim sisteminin ihtiyaçlarını karşılayamayacaktır. Eğitime ayrılan pay son yıllarda gelişmiş ülkeler düzeyine de ulaşmıştır. Yılların biriktirdiği ihtiyaçlar sebebiyle ve 4+4+4 eğitim sistemi, Fatih Projesi gibi Türk eğitim sistemini çağdaş dünyanın eğitim çıtasına yaklaştıran reform ve yenilik çalışmalarının zaruri giderleri nedeniyle kaynak sıkıntısı devam edecek.? dedi.

Türkiye'nin eğitime yaptığı harcamaların karşılığında ekonomiye yeterince katma değer sağlamayı başaramadığını belirten Avcı, şunları kaydetti: ?Küresel ekonomik ve mali krizlere ve buna mukabil daraltılan yatırımlara rağmen Türkiye son yıllarda GSMH'dan eğitime ayrılan payını istikrarlı bir şekilde artırmayı başarmıştır. Eğitime yapılan kamu harcamalarını MEB ve YÖK bütçelerinin toplamı olarak almak da doğru değildir. Çünkü Başbakanlık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğü, TODAİ gibi diğer kamu kurum ve kuruluşlarının da eğitime yaptığı harcamalar bulunmaktadır. Konsolide bütçe yanında diğer kamu kurum ve kuruluşların bütçesinin de analitik bütçe yaklaşımıyla yeniden hazırlanması durumunda Türkiye'nin eğitime ayırdığı payın daha da yüksek olduğu ortaya çıkacaktır. Fakat bu oranlar 2023 hedefini ortaya koymuş, güçlü olmaya mahkûm ve mecbur olan ?yeni ve büyük Türkiye' için yeterli değildir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber