Fethiye'de 6 farklı bitki topluluğu, 18 farklı habitat sınıfı tespit edildi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi(ÖÇKB)'nde 2010 yılında başlattığı proje sonuçlandı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Kasım 2012 16:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Fethiye-Göcek ÖÇKB'deki biyolojik çeşitliliği araştıran bakanlık, 6 farklı bitki topluluğu, 18 farklı habitat sınıfı tespit etti. Ayrıca bölgede 126 kuş türü, 117 böcek türünün olduğu belirlendi.

Bakanlık Fethiye Göcek ÖÇKB'de 465 kilometrekare karasal alanda biyolojik çeşitliliğin tespiti projesini 2010 yılında başlattı. Proje ekibinde ekolog, bitki sosyolojisi uzmanı, bitki sistematik uzmanı, memeli uzmanı, kuş uzmanı, iki yaşamlı ve sürüngen uzmanı, omurgasız uzmanı ile coğrafi bilgi sistemi uzmanı yer aldı. Biyolojik çeşitlilik projesi kapsamında bölgedeki bitki toplulukları, EUNIS habitat sınıfları, bitki türleri, memeli, kuş, iki yaşamlı, sürüngen ve böcek türleri üzerine ayrıntılı çalışmalar yapıldı. Detaylı inceleme ve araştırmanın ardından 2012 yılında sonuçlandırılan projeden ilginç sonuçlar ortaya çıktı.

BÖLGEDE 6 FARKLI BİTKİ TOPLULUĞU TESPİT EDİLDİ

Araştırmalar sonucunda ÖÇKB'de 6 farklı bitki topluluğu tespit edildi. Aetheorhizo bulbosae-Pinetum brutiae, Quercus aucheri-Oleetum europaeae birliklerinin endemik olduğu öğrenildi. Bu türler sadece Türkiye de bulunuyor. Ayrıca bölgede 18 farklı EUNIS habitat sınıfı tespit edildi. Bu habitatlardan Akdeniz çam ormanı bölgenin yüzde 49'unu kaplıyor. Bu habitatı, yüzde 22'lik oran ile Doğu Akdeniz frigana habitatı izliyor.

Fethiye-Göcek ÖCKB'nin floristik açıdan da zengin olduğu ortaya çıktı. Alanda yapılan floristik çalışmalar sonucunda 71 familyaya ait 261 cins ve bu cinslere ait de 408 takson tespit edildi. Bu taksonlardan 52'si sadece Türkiye'de bulunuyor. Bölgede 17 memeli türü tespit edildi. Bölge için en önemli memeli türü su samuru. Fethiye-Göcek ÖÇKB sınırları içinde 126 kuş türü saptandı. Bölgenin kuşlar açısından en önemli alanları Kocagöl, Baldırnaz Gölü ve Küçük Dalyan Gölü ve çevresi olarak tespit edildi. Bölge 6 iki yaşamlı ve 18 sürüngen türünü de barındırıyor. Bölge de tespit edilen Lyciasalamandra fazilae endemik bir tür ve Uluslararası Doğayı Koruma Birliği; Doğal Kaynakların Korunması için Uluslararası Birlik(lUCN) koruma kriterlerine göre 'Tehlike Altında' (EN) olan türler içinde bulunuyor.

BÖLGEDE 117 BÖCEK TÜRÜ BULUNUYOR

Bölgede 117 böcek türü tespit edildi. Fethiye-Göcek ÖÇKB'de, yükseklik farklarının çok olmaması, bitki örtüsünün genelde tüm alanda benzer dağılış göstermesi ve alanın büyük bir kısmının orman habitatlarıyla örtülü olması sebebiyle böcek gruplarının dağılımında homojenlik göze çarpıyor. Proje sonucunda bakanlık Fethiye bölgesindeki olumsuzlukları gidermek için bir dizi önlem paketi hazırladı. Bakanlık önümüzdeki süreçte Fethiye-Göcek bölgesinde ıslah çalışmasına başlayacak.

Bölgede yapılacak ıslah çalışmalarından bazıları ise şöyle:

"- Hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin maki ve frigana habitatlarına zarar vermemesi için keçiden ziyade büyükbaş beslemeleri teşvik edilecek.

- Ağaçlandırma yapılırken bölgenin doğal türleri tercih edilecek.

- Doğal kızılçam ve günlük ormanlarının bulunduğu alanlarda turizm faaliyetleri sınırlandırılacak ve habitatı bozan aktiviteler azaltılacak.

- Düz arazide seracılık teşvik edilecek. Doğal habitatların tahrip edilerek sera alanlarına dönüştürülmesine fırsat verilmeyecek.

- Anızların ve sazlıkların yakılmasına engel olunacak. Gerekli müeyyideler uygulanacak.

- Kaçak avcılık önlenecek. Kaçak avcılıkla mücadele edilecek."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber