İtfaiye Müdürü Şenel: Vatandaşlar kış mevsimi öncesi baca temizliğini yaptırmalı

Merzifon Belediyesi İtfaiye Müdürü Nadir Şenel, ısınmak için soba kullanan vatandaşların kış mevsimi öncesi soba bacalarını temizlemelerini istedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Kasım 2012 21:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kış mevsiminde baca yangınlarının sıkça görüldüğünü ifade eden Şenel, özellikle kış mevsiminde alınan yangın ihbarlarının büyük bölümünün baca tutuşmasından kaynaklandığını söyledi. Şenel, ?Defalarca vatandaşlarımızı bu konuda ikaz etmemize rağmen ne yazık ki baca temizliğine yeterince önem verilmiyor. Baca temizliğini yaptırmayan site, apartman ve müstakil evlerin, en kısa zamanda bacalarının temizliğini yaptırmaları gerekiyor. Baca temizliğine gereken önemin verilmesi, muhtemel yangınların önüne geçecektir. Ülkemizde sık yaşanan olaylardan biri de soba zehirlenmeleridir. İnsanların uyudukları odada bulunan sobalarda uyumadan önce atılan kömür o odadakiler uyuduktan sonra her an dumanı geri vererek, odanın duman içerisinde kalmasına neden olabilir.

Onun için vatandaşlarımız, yatma saatlerine yakın bir zamanda, sobaya kömür atmaması ve içerisinde kömür var ise kömürler yanmadan o odada uyunmaması gerekmektedir.? dedi.

Haftanın 7 günü 24 saat görevde olduklarını da belirten Şenel, şöyle devam etti: ?Kış mevsimi şartları gereği depolanma, evlere servis yapılması ile evlerde, balkonlarda yedek olarak bulundurulan Likit Petrol Gazı (LPG) tüpleri sübaplarında donma meydana gelmektedir. Bu durumda dedantör takıldığında sübapın devamlı basılı kalmasına ve çalışma prensiplerine göre çalışmasını engelleyip gaz kaçağı yapmasına neden olmaktadır. Bunun için LPG tüplerinin, öncelikle gelen servis elemanlarına taktırılması, bu mümkün olmadığı takdirde ise kış günlerinde buzlanma ihtimali bulunan tüplerin sübap kısmına emniyet etiketi söküldükten sonra kaynar su dökülerek, buzlanma ortadan kaldırıldıktan sonra kullanılmalı.

Şayet evinizde gaz kaçağı olduğunu hissedersiniz; kibrit, çakmak gibi ateş kaynaklarını kullanmayın, elektrik arkı ortaya çıkacağından hiçbir elektrikli alet ve elektrik anahtarlarını kesinlikle kullanmadan odayı hava sürkülasyonu olacak şekilde havalandırın.?

İtfaiye Müdürü Nadir Şenel, kalorifer ve bacaların temizliği için vatandaşların belediyenin İtfaiye Müdürlüğü numarası olan 'Alo 110' hattını arayabileceklerini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber