İdari yargıda dava süresi nasıl uzar?

Haber Giriş : 10 Ekim 2005 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İdari yargıda bir dava açmak ve dava açıldıktan sonra süreyi uzatmak için neler yapılabilir? İdari Yargı Usul Kanundaki süreleri kullandığınızda, bakın yargılama süreci nasıl uzuyor?

1- Her hangi bir işleme karşı, işlemin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren, idari mercilere işlemin iptali için 60 gün içinde müracaat edebilirisiniz.
2- İdare bu isteme karşı, istemin yapıldığı günü izleyen günden sonra 60 gün içinde red cevabı verebilir ya da bu süreyi beklemeden red cevabını verir.
3- Red cevabının verilmesini izleyen günden itibaren ya da 60 gün içinde cevap verilmemesi halinde, izleyen günden itibaren 60 gün içinde dava açabilirsiniz.
4- Davalının adresi belli değilse özel kanunlara göre ilan gerekiyorsa ilgili süreler, son ilan tarihini izleyen günden 15 sonra işlemeye başlar. İlanın gerekli olduğu düzenleyici işlemlerde, süre ilanı izleyen günden itibaren başlar.
5- İdarenin verdiği cevap kesin değilse, kesin cevabı 6 ay geçmemek üzere bekleyebilir ya da bu cevabı red kabul ederek; izleyen günden itibaren 60 gün içinde dava açabilirsiniz.
6- 60 günlük süre içinde dava açmamanız ya da davanın süreden dolayı mahkemece reddedilmesi halinde, idare daha sonra cevap verdiği halde, tebliği izleyen günden itibaren 60 gün içinde dava açabilirisiniz.
7- Dava yanlış yargı yerinde açılırsa, görev yönünden red kararının tebliğini izleyen tarihten itibaren 30 gün içinde görevli yargı yerinde dava açabilirisiniz.
8- Dava açmak için gerekli posta ve harç meblağlarında eksiklik varsa ya da sonradan artırılması gerekirse, mahkemeniz size bildirimini izleyen günden itibaren 30 gün içinde, bunu giderirseniz, dava açılır. Eksiği gidermezseniz 3 ay içinde davayı yeniden açabilirsiniz.
9- Dava açılması için dikkat edilmesi gereken son gün tatile rastlarsa, izleyen ilk iş günü davayı açabiliriniz.
10- Dava mahkemenin ara verme süresine (tatiline) rastlarsa, ara vermenin sona erdiği günden itibaren 7 gün içinde dava açabiliriniz.

Dava dilekçesinin mahkemeye verilmesinden sonra:

1- Dava dilekçesi 15 gün içinde ön incelemeye tabi tutulur.
2- İYUK 3/g'ye aykırı olduğu halde verilen dava dilekçeleri ön inceleme üzerine İYUk 3 ve 5. maddelerine uygun olarak 30 gün içinde dava açılması için ilgiliye tebliğ edilir.
3- Dava dilekçesinin ön inceleme neticesi eksiklik olmamasına binaen, davalıya tebliğ olunur. Davalı 30 gün içinde davaya dair cevap verir.
4- Davacı, davalının cevabına binaen, mahkemenin tebliğini izleyen günden itibaren 30 içinde mahkemeye cevap verebilir.
5- Davalı ikinci cevap verme hakkına binaen, tebliği takibeden günden itibaren 30 gün içinde cevap verebilir.
6- İstek üzerine 1'den fazla olmamak üzere, cevap vermek üzere 30 günü aşmamak üzere mahkeme tarafından ek süre verilebilir.

Not: Vergi ve kamulaştırmaya ait davalarda, dava açma süresi 30 gündür.

Tam yargı davaları herhalde 5 yıl içinde ve öğrenmeden itibaren 1 yıl içinde açılmalıdır.

haberbank

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber