Köylerdeki süt soğutma tankları, Kırgız süt üreticilerine model olacak

Türkiye'de süt soğutma tanklarında çiğ sütte bakteri üremesinin önüne geçilmesine yönelik çalışma Kırgızistan'daki anaç sığır yetiştiricilerine model olacak.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Kasım 2012 22:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

8 ülkenin katılacağı bakanlar toplantısı için Antalya'ya gelen Kırgızistan Gıda Güvenliği ve Hayvan Üretimi Bakan Yardımcısı Dr. Humaliev Akylbek, Manavgat'ta Manavgat Süt ve Süt Ürünleri Üretici Birliği (MASÜB)'nin Yeniköy'de bulunan 12 tonluk süt soğutma tankı ve süt analiz merkezini ziyaret etti.

MASÜB Başkanı Bilal Ay, konuk bakan yardımcısına soğutma tankında sütün muhafazası hakkında bilgiler verdi. Manavgat'ta günlük 45 ton süt topladıklarını belirten Ay, köylerde çiğ sütte bakteri oranının düşük seviyede tutmak için toplanan sütün muhafazasını soğutma tanklarında yaptıklarını söyledi.

Sağım sonrası sütün her 20 dakikada bir bakteri oluşumunu 2 katına çıkardığı bilgisini veren Ay, Avrupa Birliği (AB) normlarına göre bir gram çiğ sütte bulunması gereken bakteri oranının 100 bin olması gerektiğini kaydetti. Ay, "Yeniköy'e kurduğumuz 12 tonluk süt soğutma tankıyla sütte bakteri oranını AB'nin 2012 yılı için belirlediği 100 bine çekmek için uğraş veriyoruz. Amacımız AB normlarına uygun sütün muhafazasını yapmak istiyoruz. Yeniköy'e kurduğumuz süt soğutma sistemi ve günlük süt ölçümü analizi laboratuvarının Kırgızistan'daki süt üreticine model olacağına inanıyorum." diye konuştu.

Kırgızistan Bakan Yardımcısı Akylbek ise yaptığı açıklamada, ülkesinde küçük ölçekli süt üreticilerinde bulunan sütün muhafazasına yönelik soğutma tankı sayısının az olduğunu söyledi. Kırgızistan'da genelde sütü büyük çaplı firmaların topladığını belirten Akylbek, kırsal alanda süt üreticisinin sütün muhafazası ve bakteri üreme oranının düşük seviyede tutulması için Türkiye'de köylere kurulan soğutma tanklarının kendileri için model olacağını kaydetti. Akylbek, "Süt soğutma tankları Kırgızistan'daki kırsal alanda yaşayan süt üreticisine model olacak. Türkiye'nin tecrübesinden yararlanacağız." diye konuştu.

Akylbek'in Yeniköy ziyaretine Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği (TSUMB) Genel Sekreteri Kuzey Acarbaş ve Serik Süt Üretici Birliği Başkanı Zeynel Ünal ve MASÜB Başkanı Bilal Ay hazır bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber