4'ü çocuk 5 kişi mantardan zehirlendi

Diyarbakır ve Kahramanmaraş'ta 4'ü çocuk 5 kişi, topladıkları mantarları yedikten sonra zehirlendi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Kasım 2012 13:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bulundukları illerdeki hastanelerde ilk müdahaleleri yapılan ve durumları ciddi olduğu için Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'ne sevk edilen hastalardan ikisine karaciğer nakli yapıldı.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamza Karabiber, son günlerde mevsimin yağışlı geçmesi nedeniyle doğada mantar varlığının arttığını belirtti. İnsanların yetişen yabani mantarları yiyerek zehirlendiğini anlatan Prof. Dr. Karabiber, son dönemde Diyarbakır'dan 3 çocuğun, Kahramanmaraş'tan ise 1'i çocuk 2 kişinin tedavi için hastanelerine başvurduğunu bildirdi. Kendilerine başvuran bir çocuk ile yengesinde karaciğer yetmezliği sorunu oluştuğunu ifade eden Karabiber, bu hastalara karaciğer nakli yapıldığını dile getirdi. Diğer 3 çocuğun servislerinde tedavi altına alındığını aktaran Karabiber, bunlardan ikisinin taburcu edildiğini, bir çocuğun ise tedavisinin sürdürüldüğünü söyledi. Karabiber, Adıyaman'da yediği mantardan zehirlenen bir kişinin de hastanelerine getirilmek üzere olduğunu kaydetti.

Tabiatta yetişen mantarların önemli bir kısmının zehirleyici maddeler taşıdığını ifade eden Karabiber, şu uyarıda bulundu: ?Bu zehirleyici maddeler başta karaciğer olmak üzere birçok organa zarar vermektedir. Bu nedenle kesinlikle tabiatta yetişen mantarların yenilmemesi gerekir. Sadece kültür mantarlarının tüketilmesini öneriyoruz.?

Mantardan zehirlenen Cemal Çalım isimli çocuğun babası Miğfer Çalım, Diyarbakır'ın Baykara köyünde yaşadıklarını, köy yakınlarındaki araziden topladıkları mantarları yedikten sonra 4 çocuğu ve eşiyle birlikte fenalaşarak hastaneye başvurduklarını belirtti. Eşi, kendisi ve 3 çocuğunun Diyarbakır Devlet Hastanesi'nde tedavi olarak taburcu olduğunu anlatan Çalım, oğlunun mantardaki zehirden ciddi şekilde etkilendiği için Turgut Özal Tıp Merkezi'ne getirdiklerini kaydetti. Çalım, bir daha mantar yemeyeceklerini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber