Kız çocuklarının eğitimine 10 milyon euro hibe geliyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı (İKG PRO), "Özellikle Kız Çocuklarının Okula Devam Oranlarının Artırılması Hibe Programına" yönelik uygulanacak projeleri finanse etmek üzere, 10 milyon euroluk bir bütçe ayırdı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Kasım 2012 15:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yapılacak projelerle Türkiye'de eğitim kalitesinin arttırılması amaçlanıyor. Bu çerçevede eğitim sistemi dışında kalmış özellikle kız öğrencilerin eğitim sistemine dahil edilmesi ve ebeveynlerin kız çocuklarının eğitiminin önemi hakkında bilinçlendirilmesi hedefleniyor. Proje başvurusu yapmak isteyen kurum-kuruluşlara hibe programı hakkında Şair Nabi Kültür Merkezi'nde bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Düzenlenen toplantıya; Vali Yardımcısı Erdoğan Kanyılmaz, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Sektör Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı, İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Pala, Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı Avrupa Birliği Uzmanı Çağatay Halat, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim Temsilcisi Feden Kocatürk, okul müdürleri ve öğretmenler ile çeşitli uzmanlar katıldı.

Toplantıda açılış konuşmasını Çağatay Halat yaparak, hibe programı çerçevesinde hazırlanacak projeleriyle ilgili bilgi verdi. Daha sonra konuşan Prof. Dr. Mustafa Balcı, "Milli Eğitim Bakanlığı olarak biz Şanlıurfa'ya büyük önem veriyoruz. Bunun için de Türkiye'de şu an uygulanan 3 projenin koordinasyon merkezleri Şanlıurfa'da" dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Pala da, "Değerli katılımcılar takdir edersiniz; en iyi yasalar kötü insanlar elinde kötü olur, en kötü yasalar ise iyi insanlar elinde iyi olur. Çocuklarımızın okullaşması, okula kazandırılması olayı tamamen sizlerin gayreti, özverili çalışmalarına bağlı. Çocuklara nasıl davranıyoruz, onları nasıl karşılıyoruz bu çok önemli veya okul ortamını nasıl hazırlıyoruz, nasıl çocukların daha sevebileceği, mutlu olabileceği bir hale getiriyoruz, işte o zaman çocuklarımızı okula kazandırıyoruz. Özellikle kız çocukları diyoruz ama genelde bütün çocuklarımızın okullaşması vakası söz konusu olan. Ben hakikaten Şanlıurfamızda böyle bir programın düzenlenmesinden son derece mutlu oldum. Şunu biliniz ki Türkiye'nin hemen hemen her yerinde özellikle Şanlıurfamızda hemen her gün bu tür toplantılar yapılıyor. Bu toplantıların yegane tek bir amacı insanımızın daha iyi yetiştirilmesi, çocuklarımızın daha iyi geleceğe hazırlanması, bütün çalışma ve gayret bu. Bütün mesele Türkiyemizin özelde, gerekirse dünyamızın yaşanabilir bir dünya haline getirmesini içeriyor. Ben bunu çok önemsiyorum. Şu benim öteden inandığım şeydir; kadınlarını ihmal eden toplumların işleri en iyimser halle yarı yarıya noksandır. Bugün benim 2 bin 92 kurumum var. Kadın yönetici sayısına baktığımız zaman yok denecek kadar az. Benim kendi Milli Eğitim Müdürlüğü'nde bir tane bayan müdür yardımcısı yok. Bir tane şube müdürü yok. İlginç bir şey. Şöyle de düşünebilirsiniz, onlar müracaat etti de siz mi almadınız? Müracaat etseler keşke, biz alırız. Ama düzelmeyen veya düzeltilemeyen bir şey var. Kadının adı var diyorlar bu konuda kitaplar yazdılar, romanlar yazdılar. Ama bugün Allah'a hamd olsun kadının adı var kendisi var" ifadelerini kullandı.

Eğitimden sorumlu Şanlıurfa Vali Yardımcısı Erdoğan Kanyılmaz ise, "İlimizde, kızların okula devam etme konusunda gerideyiz. Geçen seneki rakamlara göre 10 kız çocuğumuzdan ancak 3'ü orta öğretime devam ediyor. Tabi yeni sistemde 4+4+4 sisteminde bu otomatik olarak kayıt edilecek ama bundan sonra tabi iş yine okul müdürlerine, öğretmenlerimize düşüyor. Yani resmen okula kayıtlı olabilir çocuklarımız ama onların bizzat okulda olmaları gerekiyor. Evet, bu hibe programıyla belki değil muhakkak çare olunabilecek fakat, çok zorlu bir süreç sizler de takdir edersiniz zaten, işin içindesiniz. Biliyorsunuz çeşitli sebeplerimiz var; ekonomik, kültürel, sosyal sebepler? İşte eylülde okul açılıyor, çocuk ancak kasımda geliyor. Martta çözülme başlıyor, 5 ay gibi bir süre çocuk okuldan uzak kalıyor. İşte bunun gibi problemleri ortadan kaldırmak için hep birlikte çalışacağız" şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından, hazırlanacak projelerle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı uzmanları ile Milli Eğitim Bakanlığı uzmanları bilgiler verdi ve toplantı sona erdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber