Köyün içme suyu depolamasına, güneş enerjili çözüm

Sivas'ın Suşehri ilçesine bağlı Küçükgüzel köyünde, İl Özel İdare ve Köy-Des işbirliği ile köyün içme suyunu karşılamak için yapılan sondaj çalışmalarının tamamlanmasının ardından köyün içme suyunu pompalaması ve elektrikten tasarruf sağlanabilmesi amacıyla güneş enerji paneli kuruldu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Kasım 2012 20:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Köy girişine kurulan panellerin açılış töreninde konuşan ilçe Belediye Başkanı Sedat Sel, "Özel İdare Müdürlüğü'nün ilçemizde güneş enerji sistemi projesini ilk olarak Küçükgüzel köyünde gerçekleştirdi. Güneş enerjisinin kullanıldığı Avrupa ülkelerinin birçoğuna canlılık gelmiştir. O bölgelere büyük ekonomik katkı sağlamıştır. Sivas'ın birçok bölgesi gün ışığı enerjisine müsaittir. Biz belediye olarak hedefimiz biraz pahalı gibi gözükse de, bana göre en kaliteli ve en ucuz enerji güneş enerjisidir. Bu konuda fizibilite çalışmalarımız devam ediyor. Bölgeye bu teknolojik imkânı sağlayan başta Valimiz olmak üzere, Özel İdare genel sekreteri ve tüm ekibine teşekkür ediyorum. Köyümüze hayırlı olsun." dedi

İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü yetkilileri ise "Küçükgüzel köyüne su getirilmesi için daha önceden çok çalışmalar yapmıştık. Fakat cazibeli su getirme fırsatı bulamadık. Çalışmalarımız sonucu köyde sondaj çalışması yapmayı karar verdik. Köyün nüfusunun kış şartlarında az olması ve elektrik sarfiyat giderlerini karşılamalarının imkânsız olmasından, teknolojinin getirdiği güneş enerji sisteminin kurulmasını uygun gördük. Kurulan sistemde, iki saatte 10 ton su basıncı yaparak depoya pompalama yapacak kapasitededir. Bu da demek oluyor ki, köyün 30 tonluk su deposu 6 saatte dolacaktır. Terfi basma hatları hariç, toplam maliyeti 46 bin liraya mal olmuştur." ifadelerini kullandı.

Küçük güzel köy muhtarı Mehmet Keleş?' Türkiye genelinde birçok köyün bu nedenle elektrik faturalarını ödeyemiyor. Bu imkânı köye sunan yetkililere teşekkür ediyorum''dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber