Mustafakemalpaşalı bayanların tezhip eserleri Bursa'da sergileniyor

Tarihi ve kültürel mirasın yanı sıra tatlısı ve kaplıcaları ile ünlü Bursa Mustafakemalpaşa ilçesi, son dönemde yürütülen çalışmalarla tezhip sanatında önemli bir merkez haline geldi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Kasım 2012 18:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlçede açılan tezhip kurslarına katılanların eserleri, Bursa'daki sergide sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Türklerde, tarihi Uygurlara kadar uzanan geleneksel süsleme sanatının en önemli dallarından biri olan tezhip, Büyük Selçuklular, Anadolu Selçuklular, Timurlular ve Memlûkler'den sonra Osmanlı'da, özellikle Yavuz Sultan Selim'den sonra büyük önem kazandı. 19. yüzyıldan sonra özellikle teknolojinin gelişimi ve süslemede başka yöntemlerin kullanılmaya başlamasıyla sözkonusu sanat unutulmaya ve gerilemeye başladı.

Batı dünyasında da bir dönem etkisini gösteren tezhipte, son yıllarda Türkiye genelinde önemli çalışmalar yürütülüyor. Bu çalışmaların önemli bir merkezi de Mustafakemalpaşa ilçesinde kuruldu. İlçede kaymakamlık ve belediyenin desteğiyle yürütülen çalışmalar meyvesini vermeye başladı. Özellikle kadınlar arasında bu sanatı icra edenlerin sayısı günden güne artıyor. Tezhip'in ilçedeki gelişimine ise en çok İsmail Hakkı Şenpamukçu Halk Eğitimi Merkezi katkı sağlıyor.

KÜLTÜRÜ YAŞAMAK

Halk eğitim merkezinin her yıl geleneksel hale getirdiği tezhip sergileri ise sanatseverlerin uğrak yeri oldu. Açılan sergilerin üçüncüsü, Bursa Tayyare Kültür Merkezi'nde (TKM) gerçekleştirildi. 41 kursiyerin 80 çalışmasının yer aldığı serginin açılışını Bursa Valisi Şahabettin Harput'un eşi Funda Harput yaptı. Açılışa; Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Muhsin Özlükurt, Mustafakemalpaşa Kaymakamı Kazım Karabulut, Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Ayhan Dadak, İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdulgani Artan ve Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Cemalettin Söylev'in yanı sıra, çok sayıda davetli katıldı.

Açılışta konuşan Funda Harput, kültürlerini kaybeden toplumların yok olacağını belirterek, kültürel mirasın ayağa kaldırılması gibi yaşatılmasının da büyük önem arz ettiğini dile getirdi. Funda Harput, şunları söyledi: ?İşte tezhip sanatı da bizim kültürel mirasımızın en önemli dallarından birini teşkil ediyor. Unutulmaya yüz tutan bu sanatı bugünlere taşıyanlara teşekkür ediyorum. Burada eserleri sergilenen tüm kursiyerleri kutluyor, onları yetiştiren öğretmenleri Fatma Karabulut'u da tebrik ediyorum.? dedi.

Mustafakemalpaşa Kaymakamı Kazım Karabulut da geleneksel hale gelen tezhip sergilerini önümüzdeki yıl daha farklı bir konseptte sunacaklarını söyledi. Bu arada, birbirinden güzel eserlerin yer aldığı sergi, Bursa'da bir hafta boyunca sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber