'Kış lastiği uygulaması, bölgesel bazda yeniden düzenlenmeli'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın Kış Aylarında Trafiğe Çıkan Araçların Kış Lastiği Takmalarına Yönelik Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı Ve Boyut Ölçüm Toleransları Yönetmeliği kapsamında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların her yılın 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanmaları zorunluluğu getirmesi tepkilere neden oldu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Kasım 2012 14:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konuyla ilgili açıklama yapan MMO Samsun Şubesi Başkan Yardımcısı Özkan Er, bölgesel iklim koşullarındaki değişkenliklerin gözetilmemesinin yanlış olduğunu söyledi.

Yönetmelik hükmüne göre, kullanıldığı bölgedeki iklim koşullarına bakılmaksızın yolcu ve eşya taşıma amaçlı kullanılan araçların tamamının yılın dört ayında kış lastiği kullanmasının zorunla hale geleceğine dikkat çeken MMO Samsun Şubesi Başkan Yardımcısı Özkan Er, "Bu zorunlulukla birlikte, kış lastiği takmayanlar 500 lira para cezasına çarptırılacak. Kış koşulları açısından olumlu bir uygulama olmakla birlikte hiç kar yağışı görmeyen, yağış olsa bile karın yerde kaldığı gün sayısı çok sınırlı olan iller ve bölgelerde, böylesi bir zorunluluk, ilgili araç kullanıcıları ve ülke ekonomisine gereksiz bir yük getirecektir. Ayrıca uygulamaya başlama süresinin yakınlığı itibarıyla karaborsa ve piyasa dalgalanmalarına yol açacak. Bu uygulamayla az ya da hiç kar yağmayan illerde hem gereksiz lastik maliyeti, hem de fazla yakıt sarfiyatı ortaya çıkacak." dedi.

1 Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe girecek uygulamanın 4 milyondan fazla aracı kapsadığını dile getiren Er, uygulamanın, yıllık ortalama kar yağışı ve buzlanma oranlarına bakılarak, bölgesel olarak il bazında yeniden düzenlenmesi gerektiği kaydetti.

"ŞUAN İÇİN YETERLİ LASTİK BULUNAMIYOR"

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise sözkonusu sürenin uzatılması, şoför esnafımızın durduk yerde ceza yememesini istediklerini bildirdi. Şehir içi taşımacılıkta kış lastiği uygulaması ile ilgili hususlar ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak ilgili Valiliklerce belirlenerek uygulanacağının altını çizen Palandöken, "Bu illerde bulunan yol kenarı denetim istasyonlarında da bu hususlar dikkate alınacak. Üzerinde M+S işareti bulunan ve 7 ºC'nin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastikler ve sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler kış lastiği olarak kullanılacak. Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunlu olacak. Şuan için yeterli kar lastiği üretimi olmadığı için lastik bulunamıyor. Şoför esnafımızın durduk yerde ceza yemesini istemiyoruz. Bunun içinde süre mutlaka uzatılmalıdır." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber