Ücret ve sosyal hakları verilmediği gerekçesi ile iş bıraktılar

Dicle Üniversitesi'nde bir grup intern öğrencisi Torba Kanun ile kendilerine tanınan aylık ücretler ile sosyal haklarının verilmediğini gerekçe göstererek iş bırakma eylemi başlattı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Kasım 2012 23:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi'ndeki bir grup intern öğrencisi Torba Kanun ile kendilerine tanınan aylık ücretler ile sosyal haklarının verilmediğini gerekçe göstererek iş bırakma eylemi başlattı.

DÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı önünde ellerinde pankartlarla toplanan intern öğrencileri basın açıklaması yaptılar.

İntern Komitesi adına adına açıklama yapan 6. sınıf öğrencisi Elif Bahar Dindar, Torba Kanun ile kendilerine tanınan, tıp fakültelerinin son sınıfında okuyan öğrencilere intern eğitimi döneminde öğretim üyesi rehberliğinde yaptıkları uygulama çalışmaları karşılığında ödenecek aylık ücretlerin 3 aydır ödenmediğini savundu.

Zorlu çalışma saatlerine rağmen kendilerine vadedilen aylık ücretlerin tüm girişimlerine rağmen ödenmemesi üzerine iş bıraktıklarını ifade eden Dindar şöyle dedi:

"Tüm girişimlerimize rağmen oyalama taktikleri ile bekletilmemizi kınıyoruz. Teoride internlik pratisyen hekim olmaya hazırlık, 5 yıllık tıp eğitimin pratiğe uygulandığı yıl olarak belirtiliyor olmasına rağmen pratikte bir hasta bakıcı, bir yardımcı sağlık personeli ve bir hemşire gibi çalıştırılıyor. Hastane personelinin görevlerini hafifletecek ücretsiz işçi olarak görülüyoruz. İnternliğin tıp eğitimine dahil olduğunu biliyor olmalarına rağmen, ne klinik öğretim üyesi hocalarımızdan ne de beraber çalıştığımız bazı asistanlardan tıp eğitimine yönelik herhangi bir destek ve yardım alamıyoruz. Aksine alamadığımız maaşlar bahane edilerek daha çok sömürülüyor, daha çok çalıştırılıyoruz. Yeni çıkan Torba Kanun gereğince 3 aydır hastanenin sigortalı personeli olarak görülüyor, buna rağmen haklarımızı alamıyoruz. Bu durumu defalarca fakülte yöneticisi hocalarımızla görüşmemize rağmen henüz bir sonuca ulaşamadık. Yapılması gereken ödemeleri alana, haklarımıza ulaşana kadar iş bırakma kararımız devam edecektir."

İntern öğrencileri daha sonra fakülte önünde oturma eylemi yaptı.

Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, internlerin maaş uygulamasının kanun gereği yeni başlayan bir uygulama olduğunu bu nedenle sigorta işlemlerinin yapılması ve bütçe sağlanmasının bazı süreçler gerektirdiğini söyledi.

Gerekli bürokratik işlemlerin rektörlükçe dün tamamlandığını hak edişlerin bugün bankaya yatırılacağını ifade eden Şenyiğit, geçmişten kalan bir aylık farkın da ödeneceğini bu konuda herhangi bir sorun bulunmadığını belirtti.

Muhabir: Sema Kaplan

Yayıncı: Behçet Güngör

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber