2000 öğrenciye bir rehber öğretmen düşüyor

Haber Giriş : 21 Ekim 2005 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

17 bin rehber öğretmene ihtiyaç duyan Milli Eğitim Bakanlığı'nda 10 bin 500 rehber öğretmen görev yapıyor. Yaklaşık iki bin öğrenciye bir rehber öğretmen düşüyor.

Bir yıldır yeni rehberlik sistemi üzerinde çalışan Milli Eğitim Bakanlığı, rehber öğretmenleri kadrolarıyla birlikte bir yere toplayarak buradan okullara hizmet götürme planından, öğretmenlerin tepkisi üzerine vazgeçti. Bunun yerine, kadroları bulundukları okulda kalmak şartıyla bu öğretmenlerin ikinci bir okulda görevlendirilmesine karar verildi. Yeni uygulama ile bir rehber öğretmen iki okula birden bakacak. Böylece ?rehberlik hizmetlerinin her okula ve her öğrenciye ulaştırılmasına' çalışılacak.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ?rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin geliştirilmesi' konulu bir genelge yayınlayarak valiliklere gönderdi. İllere ?kendilerine gönderilen rehber öğretmenlerin her okula dengeli dağılımının sağlanması' talimatı veren Çelik, il içi rehber öğretmen atamalarında öncelikle Rehberlik ve Araştırma Merkezleri'nin (RAM) personel ihtiyacının karşılanmasını istedi. Genelgeye göre, ?eğitsel tanılama hizmetlerinde kullanılan psikolojik ölçme araçları kurslarına katılıp halen okullarda görev yapan rehber öğretmenler, RAM'ın ihtiyacı olması durumunda haftanın belirli günlerinde buralarda görevlendirilecek.

Rehber öğretmeni olmayan okullarda bu hizmetleri plânlamak, koordine etmek ve okul personeline akademik destek sağlamak amacıyla 2005-2006 öğretim yılında hizmetler daha çok RAM'ın oluşturacağı ekipler aracılığıyla yürütülecek. Ancak, bir öğretmene bin ile 2 bin arasında öğrencinin düştüğü illerde ulaşım ve çalışma ortamı dikkate alınarak rehber öğretmenlere ikinci bir okulun rehberlik hizmetlerinin yürütülmesi için plânlama ve koordine görevi verilecek. Rehber öğretmeni olup olmadığına bakılmaksızın her okulda rehberlik panosu oluşturulacak. Panolarla, ilköğretim ve liselerde sınıf seviyelerine göre eğitsel ve meslekî rehberlikle ilgili duyurular öğrencilere ulaştırılacak. Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Başkanı Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak, bakanlığın bu çalışmasını yeterli öğretmen olmadığı için ?ara bir çözüm arayışı' olarak değerlendirdi

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber