Bir dolarlık kaçak gözlükler SSK'ya 40 YTL'ye fatura edilmiş

Haber Giriş : 21 Ekim 2005 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK İstanbul Sağlık İşleri İl Müdürlüğü'nün optikçilere yönelik başlattığı inceleme büyük bir sahtekarlığı ortaya çıkardı. Sahte ve mükerrer garanti belgeleriyle vatandaşlara kalitesiz kaçak gözlük verildiğini tespit eden SSK yetkilileri, 14 optikçinin sözleşmesini feshederken 41 gözlükçüye de toplam 722 bin YTL ceza kesti. Uzakdoğu ülkelerinden tanesi 1 dolara getirilen kaçak gözlük çerçevelerinin SSK'ya sahte belgelerle 40 YTL'ye (40 milyon lira) fatura edildiği belirtiliyor. Yapılan tespitlere göre bazı optikçiler kaliteli gözlüklerin garanti belgelerini fotokopi ve benzeri yollarla çoğaltarak kaçak gözlüklerde kullanıyor. Ekstra para ödemeden kaliteli bir gözlük aldığını düşünen vatandaşa aslında standart dışı kaçak gözlük veriliyor. SSK, bunun dışında bazı optikçilerin evraklarda tahribat yaptığını da tespit etti.

Hastanelerini tümüyle Sağlık Bakanlığı'na devreden SSK, fatura ve reçete incelemelerine ağırlık verdi. Nisan ayından itibaren yoğun denetimlere başlayan İstanbul Sağlık İşleri İl Müdürlüğü ilginç yolsuzluk yöntemleri ile karşılaştı. İncelemelerde bazı gözlükçülerin SSK üyelerine "Kurumun çerçeve için ödediği 40 YTL ile yalnızca bunu alabilirsiniz." diyerek kaçak yollarla getirilen kalitesiz Çin gözlüklerini verdiği anlaşıldı. SSK, 2005 için gözlük çerçevesine 40 YTL, camına da numara ve özelliğine bağlı olarak en az 8 en fazla 160 YTL ödüyor. Kurum garanti belgesi olmayan çerçeve ve camların ücretlerini ise ödemiyor. SSK İstanbul Sağlık İşleri İl Müdürlüğü, kurumu dolandırmaya çalışan 14 optikçinin sözleşmesini feshetti. Ayrıca sözleşme hükümlerine aykırı davrandığı gerekçesiyle 41 gözlükçüye de toplam 722 bin YTL ceza kesildi. İstanbul'da SSK'yla anlaşmalı 350 gözlükçü bulunuyor. Kuruma bunlardan her ay 40 bin civarında reçete gönderiliyor. SSK İstanbul Sağlık İşleri İl Müdürü Salih Kenan Şahin, sağlık sektörünün neredeyse tamamında ahlaki olmayan benzer hadiselerin yaşandığını söyledi. SSK'daki değişikliğin ardından ciddi denetimlerin başlatıldığını hatırlatan Şahin, "Bu tür olaylar eskiden de yaşanıyordu; ancak denetim mekanizmasının eksikliği sebebiyle sonuç alınamıyordu." dedi. Tüm Optik ve Optometrik Meslekler Birliği Derneği Genel Başkanı Abdullah Aydın ise sektörde uygunsuz şekilde çalışanların olabileceğini; ancak bunları kendi içinde elemeye çalıştıklarını söyledi. Kimsenin mağdur edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Aydın, "Ancak sözleşme iptali ve cezalardan önce uyarı yapılmalıydı." dedi.

Gözlük İmalatçıları Derneği Genel Başkanı Mehmet Dibi, çok ucuza satılan kaçak Çin gözlüklerinin Türkiye'ye çoğunlukla İran, Suriye ve Bulgaristan'dan girdiğini söyledi. Gözlüklerin gümrük kapılarından oyuncak, takı gibi isimler altında sokulduğunu belirten Dibi, daha önce işporta tezgahlarında satılan kalitesiz gözlük çerçevelerinin optikçilere de girdiğini vurguladı. Türkiye'de yılda yaklaşık 12 milyon gözlük satılıyor. Bunların büyük bölümünü yurtdışından ithal getirilen ürünler oluşturuyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber