'Kışın soba zehirlenmelerini önlemek için baca temizliği şart'

Kış aylarında genellikle ölümle sonuçlanan soba zehirlenmelerinin önüne geçmek için baca temizliklerinin yapılması gerektiği belirtildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Aralık 2012 12:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lütfi Akgün, kış aylarında ısınmak için kulanılan soba, şofben ve bunlara bağlı olarak bacalardan kaynaklanan zehirlenmelerin arttığına dikkat çekti.

Ölümlere sebep olan karbonmonoksit gazının renksiz, kokusuz, tatsız ve yanıcı bir gaz olduğunu belirten Akgün, söz konusu gazın çeşitli yollarla zehirlenmelere yol açabileceğine işaret etti.

Bu durumun önüne geçilmesi için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurgulayan Akgün, şu tavsiyelerde bulundu: ?Baca temizlikleri yapılmalı. Baca şapkaları mutlaka kullanılmalı. Yeni yapılan konutlarda bacalar standart ölçülerden küçük olmalı. Şofbenler bacasız kullanılmamalı. Alçak basınçlı lodoslu havalarda özellikle uyurken soba söndürülmeli. Sönmemiş soba kovaları apartman boşluğunda bırakılmamalı. Sobalar çok fazla doldurulmamalı. Kullanılan yakıt mutlaka standartlara uygun olmalı. Özellikle izin belgesi olan kömürler tercih edilmeli.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber