Eğitim-Bir-Sen'den yurt genelinde başörtüsü kamuda serbest olsun eylemi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Aralık 2012 14:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim-Bir-Sen üyesi kamu çalışanları, yaptıkları eylemle kamusal alanda başörtüleri ile çalışma hakkı istedi.

Kızılay Güvenpark'da toplanan Eğitim-Bir-Sen üyesi kamu çalışanları, "Yasa duruyor, zulüm sürüyor" şeklinde slogan attı. Grup adına yapılan basın açıklamasında, Dünya İnsan Hakları Günü'nde gasp edilen hakların hükümete ve kamuoyuna duyurmak için bir araya gelindiği ifade edilerek, çalışma hayatının dışına itilen başörtülü kadınlara özgürlük isteğini haykırmak amacında olunduğu vurgulandı. Kamuda her alanda ve her konumda tüm mesleklerde istisnasız başörtülü çalışma hakkı istenildiği belirtilen açıklamada, hukuki dayanağı olmayan yasağa son verilmesi istendi.

Yapılan açıklamanın ardından grup olaysız dağıldı.

BALIKESİR'DE BAŞÖRTÜSÜ EYLEMİ

Eğitim-Bir-Sen Balıkesir Şubesi, başörtü yasağının kamusal alanda kaldırılmasını istedi. Sendikanın Kadınlar Komisyonu tarafından yapılan basın açıklaması ilgi çekti.

Balıkesir'de Ali Hikmet Paşa Meydanında toplanan Eğitim-Bir-Senli grup, kamusal alanda başörtü yasağının kaldırılmasını isteyerek, iktidarı eleştirdiler. Başörtülü öğrenci grupları ve Eğitim-Bir-Sen üyesi öğretmenlerin destek verdiği eylemde, Eğitim-Bir-Sen Balıkesir Şubesi Kadınlar Komisyonu Başkanı Filiz Çelik, bir basın açıklaması yaparak, çalışma hayatının dışına itilen başörtülü kadınlara özgürlük getirilmesini istedi. Özgürlük, eşitlik ve adaletin sürgün edildiği her yerde, acıya maruz kalanların en çok kadınlar ve çocuklar olduğunu vurgulayan Çelik, şöyle konuştu:

"Onlarca yıldır; din-siyaset, gelenek-modernlik, din-devlet gerilimlerinin kurbanı çoğu kez kadınlar olmuştur. Dün üniversiteye gittiğimizde bizi ikna odalarıyla karşılayanlar, bir kalbimizin, bir insanlık onurumuzun olduğunu düşünmeden ilkel öfkeleriyle bize diz çöktürmeye çalıştılar. Karanlık, kibirli güç odakları çıkarlarını korumak için zorunlu gördükleri çatışma için, inancımızın gereği olan başörtüsünü, daha derinlerde aklımızı, kalbimizi ve inancımızı kavgalarının ortasına atmaktan çekinmediler. Devlet, şiddet gören kadını koruyor. Ancak aynı devlet, kadının başını kapatarak TBMM'ye gelmesini, kamu hizmetinde görev almasını yasaklayarak bizzat kendisi kadına şiddet uyguluyor; ayrımcılık yapıyor ve ötekileştiriyor. Üniversitede rektörlerin dönemsel lütuflarıyla haklarını kullanabilen kızlarımıza başörtüleriyle kamuda görev yapmak yasaktır. Bu uygulama, had bildirmenin başka bir versiyonudur. Küresel aktör iddiasındaki iktidar bunu ne bize ne dünyaya ne de kendilerine izah edemez. Mevcut iktidar bu ayıptan kurtulmalı, toplum mühendisliği olan ?kadınları inançlarını yaşama konusunda sınırlamaktan' vazgeçmelidir. Anayasa'da bulunmayan bir yasak, iç tüzük, yönetmelik hatta genelge gibi Anayasa'ya uygun olması gereken düzenlemelerle var ediliyor. Anayasa'da korunan bir hak, yönetmeliklerle yok sayılıyor.

KİLİS'TE "KAMUDA BAŞÖRTÜSÜNE ÖZGÜRLÜK" İÇİN BASIN AÇIKLAMASI

Eğitim-Bir-Sen Kilis Şubesi Kadın Kolları Başkanı Belgin Tülücü ve sendika üyelerinden oluşan 50 kişi, basın açıklaması yaparak 'kamuda başörtüsüne özgürlük' istedi.

Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen basın açıklamasına Eğitim-Bir-Sen Kilis Şubesi Başkanı Bekir Şen, Memur-Sen'e bağlı sendika başkanları ile üyeleri katıldı. Eğitim-Bir-Sen Kilis Şubesi Kadın Kolları Başkanı Belgin Tülücü yaptığı konuşmada, "Her insanın vazgeçilmez, devredilmez, dokunulmaz temel hak ve hürriyetlerinden olan, çalışma hayatında yer almamızı, seçilme hakkımızı kullanmamızı yasaklayanları, halkın tasfiye etmiş olmasına rağmen zihniyetlerinin hayatımıza hala yön vermesini protesto etmek, bu ülkeyi bizim için yaşanmaz kılan yasakların kaldırılması taleplerini haykırmak için toplandık" dedi.

YALOVA'LI KADINLAR BAŞÖRTÜSÜ ÖZGÜRLÜĞÜ İSTEDİ

Eğitim-Bir-Sen Yalova Şubesi üyeleri, kamuda çalışan kadınların başörtülü olarak çalışmalarının sağlanması için eylem yaptı.

Eğitim-Bir-Sen Yalova Şubesi, kamusal alanda başörtüsü ile çalışılmasının serbest bırakılmasını isteyen bir protesto eylemi gerçekleştirdi. Cevdet Aydın Parkı'nda düzenlenen eyleme sendikaya üye kadınlar katıldı. Erkek memurlar da protestoda hazır bulunarak kadınlara destek verdi. Eğitim-Bir-Sen Yalova Şubesi Kadınlar Komisyonu Başkanı Tülin Ayrım, devlet eli ile yapılan çifte standarta karşı olduklarını söyledi. Özgürlük istediklerini dile getiren Ayrım, "Her insanın vazgeçilmez, devredilmez, dokunulmaz temel hak ve hürriyetlerinden olan, çalışma hayatında yer almamızı, seçilme hakkımızı yasaklayanları, halkın tasfiye etmiş olmasına rağmen zihinlerinin hayatımıza hala yön vermesini protesto etmek, bu ülkeyi bizim için yaşanmaz kılan yasakların kaldırılması talebimizi haykırmak için toplandık. Devletin bütün vatandaşlarının meşru haklarını iade etmesini, özde ve sözde vatandaş ayrımına bir an önce son verilmesini istiyoruz. Kamuda, her alanda ve her konumda tüm mesleklerde hiçbir istisna ileri sürülmeksizin başörtülü çalışma hakkımızı istiyoruz" dedi.

GİRESUN ŞUBESİ ÜYELERİ BAŞÖRTÜSÜ YASAĞININ KALKMASI İÇİN EYLEM YAPTI

Eğitim Bir-Sen Giresun Şubesi üyeleri bugün Haydar Aliyev parkında eylem yaparak başörtüsü yasağının her alanda kalkmasını isteyerek basın açıklaması yaptı.

Eğitim-Bir-Sen Giresun Şubesi Kadınlar Komisyonu Üyesi Aysun Ulaba'nın yaptığı basın açıklamasında başörtüsüne her alanda özgürlük isteyerek bu ayıbın biran önce sona ermesi gerektiğini söyledi.

Ulaba, ?Her insanın vazgeçilmez, devredilmez, dokunulmaz temel hak ve hürriyetlerinden olan, çalışma hayatında yer almamızı, seçilme hakkımızı kullanmamızı yasaklayanları, halkın tasfiye etmiş olmasına rağmen zihniyetlerinin hayatımıza hala yön vermesini protesto etmek, bu ülkeyi bizim için yaşanmaz kılan yasakların kaldırılması talebimizi haykırmak için toplandık. Onlarca yıldır; din-siyaset, gelenek-modernlik, din-devlet gerilimlerinin kurbanı çoğu kez kadınlar olmuştur. Dün üniversiteye gittiğimizde bizi ikna odalarıyla karşılayanlar, bir kalbimizin, bir insanlık onurumuzun olduğunu düşünmeden ilkel öfkeleriyle bize diz çöktürmeye çalıştılar. Karanlık, kibirli güç odakları çıkarlarını korumak için zorunlu gördükleri çatışma için, inancımızın gereği olan başörtüsünü, daha derinlerde aklımızı, kalbimizi ve inancımızı kavgalarının ortasına atmaktan çekinmediler? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber