Milli Güvenlik Siyaset Belgesi: Gerekirse asker yine 'göreve'

Haber Giriş : 26 Ekim 2005 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi'nde iç güvenlik tehditlerine karşı askeri göreve çağıran bölüm kaldı

Türkiye'nin 'gizli anayasası' kabul edilen ve 'Kırmızı Kitap' olarak da bilinen Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi'nin, Milli Güvenlik Kurulu tarafından uygun bulunan yeni metninde, askerin 'iç güvenlik tehditlerine karşı müdahale hakkı'na dair içerik korundu.

Ruhban Okulu'na dair 'yasakçı' ifadelerin girmediği yeni Milli Güvenlik Savunma Belgesi'nde (MGSB) Yunanistan'ın karasularını 12 mile çıkarma girişimi halinde, bunun savaş nedeni (casus belli) sayılacağına dair ifadeler de yer aldı.

Bir yılda yenilendi
Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) önceki gün gerçekleştirilen ekim toplantısında, MGSB metninin de onaylanmak üzere Bakanlar Kurulu'na tavsiye edilmesi kararı alındı. Yaklaşık bir yıldır sürdürülen çalışmalar da böylece tamamlanmış oldu.

25 sayfalık metin
Önceki MGSB'lerin detaylı olduğu, her konuda geniş ifadeler yer aldığı biliniyordu. 2004 yılında başlayan yenileme çalışmaları çerçevesinde, hükümetin önerisiyle yeni MGSB'nin kısa ve öz olması kararlaştırılmıştı.

Bu çerçevede MGK Genel Sekreterliği ilgili kurumlardan topladığı görüş ve öneriler doğrultusunda 25 sayfalık bir taslak hazırlamıştı. Ancak geçen hafta basında MGK Genel Sekreterliği'nin 'kısa ve öz' taslağına askerlerin itiraz ettiği ve belgenin silbaştan ve daha uzun formatında yeniden yazıldığı ileri sürülmüştü. MGK'nın önceki toplantısına sunulan taslağın 25 sayfa olduğu ve 25 sayfalı olarak uygun bulunduğu öğrenildi.

İç güvenlik meselesi
MGSB'nin "İç güvenlik tehditlerine karşı ordunun kullanılması, gerekli görüldüğü zamanlarda tehditlerin ortadan kaldırılması için idareyi ele alması" ile ilgili bölümü de yeni versiyonda varlığını korudu.

Taslak çalışmaları sırasında, bu bölümün değiştirildiği ve ordunun iç güvenlik tehditleri ile mücadelede rolü olmadığı anlamına gelecek bazı ifadelerin konulduğu ileri sürülmüştü. Ancak, söz konusu ifadelerin ilk taslakta da yer aldığı öğrenildi.

Ruhban okulu yok
GSB'nin yeni halinde, daha önceki versiyonlarında bulunan ve Türkiye ile Ortodoks camiası arasında, son zamanlarda da AB ile sorun yaratan Ruhban Okulu'nun açılamayacağına dair ifadeler de yer almadı.

Yetkililer, MGSB'nin ülkenin genel politikalarını içerdiğini ve bu tür detayların belgeye konulmadığını belirttiler. Buna karşın, Yunanistan'la ilişkiler açısından hayati önem taşıyan 'casus belli (savaş nedeni)' ifadeleri MGSB'deki yine yerini korudu. Buna göre Türkiye, eskiden olduğu gibi yeni dönemde de Yunanistan karasularını 12 mile çıkardığında bunu 'savaş nedeni' olarak sayacak.

2009'da yenilenecek
MGK'nın uygun bulup hükümete tavsiye ettiği yeni MGSB, Bakanlar Kurulu'nda onaylandıktan sonra 'kırmızı kitapçık' halinde bastırılacak ve ilgili devlet kurumlarının yöneticilerine dağıtılacak. Söz konusu kurumların en tepesindeki isimler 'Kırmızı Kitap'ı gizlilik derecesi yüksek kasalarında saklayacak. Belge, 2009 yılına kadar geçerli olacak ve o tarihteki konjonktüre göre yenilenecek.

Erdoğan: Gizlidir
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kuveyt'e giderken gazetecilerin soruları üzerine belgenin içeriğinin gizli olduğunu belirterek konuyla ilgili bilgi vermedi. Başbakan Erdoğan, MGK toplantısından sonra açıklanan bildirideki 'ulusal çıkar' vurgusunun neden konulduğunun sorulması üzerine de, "Bunu her zaman kendimize telkin etmek zorundayız" diye yanıtladı.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber