Hakkâri'de bir doktor...

Haber Giriş : 26 Ekim 2005 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dr. Elif Küçük Demiralay, Hakkâri'nin doktor yüzü görmemiş beldesi Durankaya'da olmaktan şikâyetçi değil, dava açmayı da düşünmüyor; 'Buradakilere de doktor lazım. Bu fedakârlığa katlanmalıyız' diyor

İstanbul Özel Kadir Has Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden bu yıl mezun olan 15'i kız 20 pratisyen hekim, Sağlık Bakanlığı'nın 'zorunlu hizmet' uygulaması kapsamında görev yerlerine gönderildi. Bu mezunlardan biri olan Dr. Elif Küçük Demiralay, daha önce hiç doktor yüzü görmeyen, Hakkâri'nin Durankaya beldesine atandı. Üç ay önce evlenen Demiralay, eşini İstanbul'da bırakıp geldiği Durankaya'da, "Buradaki insanların da hizmete ihtiyacı var. Bu fedakârlığa katlanmak lazım" dedi.
Sağlık Bakanlığı'nın 5 Temmuz 2005 tarihinde yürürlüğe koyduğu Zorunlu Hizmet Yasası kapsamına giren ilk doktorlar, Özel Kadir Has Üniversitesi'nde okuyan 15'i kız 20 genç oldu. 29 Temmuz tarihinde mezun olan bu doktorlar Hakkâri, Şırnak, Muş ve Ağrı'ya atandı.

Beldenin ilk doktoru
24 yaşındaki pratisyen doktor Elif Küçük Demiralay da, Hakkâri'nin daha önce hiç doktor yüzü görmemiş, 5 bin nüfuslu Durankaya beldesinin 'Dr. Elif'i oldu. Belde ile dokuz köye hizmet verecek tek doktor olan Demiralay, atandığı sağlık ocağının inşaatı devam ettiği için, hastalara Durankaya İlköğretim Okulu'nun bir sınıfında bakmaya başladı.

Demiralay, görev süresinin sonuna kadar kalacağını, burada bir yandan da Tıpta Uzmanlık Sınavı'na hazırlanacağını söyledi. Bölgeye severek gelmediğini, ancak geldikten sonra sevmeye başladığını dile getiren Demiralay, "Buradaki insanların da doktora ihtiyacı var. Tabii ki buraya gelirken caddeler, araçlar, renkli kent hayaliyle gelmedim. Fakat yine de ilk Hakkâri'ye geldiğimde, dağları görünce biraz şaşırdım. Ama sonuçta ideal bir yaşam için değil hizmet vermek için geldim. Buradaki insanların da hizmetlere ihtiyacı var. Fedakârlığa katlanmak lazım" dedi.

Demiralay, bakanlıktan henüz yolluk bedeli almadığını, beldeye kendi imkânlarıyla geldiğini belirtirken, "Alacağım maaş 1200 YTL, ayrıca döner sermayeden de pay alacağım" diye konuştu .

Dava açmayacak
Kadir Has Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan bazı arkadaşlarının, bu yıl sadece kendilerine uygulanan mecburi hizmet yasasında, yürütmeyi durdurmak için dava açtığını belirten Demiralay, kendisinin böyle bir niyeti olmadığını söyledi.

Hakkâri Sağlık Müdürü Dr. İdris Ethemoğlu, Sağlık Bakanlığı'nın çıkarttığı Mecburi Hizmet Yasası kapsamında atama yazısı gelen beş uzman ve beş pratisyenden ikisinin görev yerine geldiğini söyledi. "Bu yasayla Hakkâri'deki doktor sıkıntısı da peyderpey çözülüyor. Doktorların 300 gün çalışma zorunluluğu var" diyen Ethemoğlu, Hakkâri'de uzman doktor sayısının 22'ye, pratisyen doktor sayısının da 33'e yükseldiğini belirtti.

Fakülteler 'hülle' yaptı
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki hekim açığını kapatmak için yapılan 'Devlet Hizmeti Yükümlülüğü 'adı verilen yeni düzenleme 5 Temmuz 2005 tarihinde yasalaştı. Bazı tıp fakülteleri, öğrencilerini 'korumak' için yasanın çıkış tarihinden önce mezun ederken, bazıları da mezun listelerini Sağlık Bakanlığı'na göndermedi.
52 tıp fakültesini bitiren 4 bin 500 doktor, yasa yürürlüğe girmeden önce mezun oldukları için yasa kapsamına girmedi. Yalnızca Kadir Has Üniversitesi Tıp Fakültesi, 20 mezununun ismini bakanlığa bildirdi. 30 Eylül kurasında da sadece bu yeni mezun pratisyen doktorlar, mecburi hizmete gitti.

Yeni kura çekilecek
Mecburi hizmete gönderilecek hekim bulunamayınca bakanlık tarafından 'yeni kura' kararı alındı. Bu amaçla 30 Ekim 2005'te ikinci kura düzenlenecek. Henüz mezunlarını bildirmeyen tüm tıp fakültelerinden öğrenci listeleri istenecek. İkinci kurada binin üzerinde yeni mezunun Doğu ve Güneydoğu bölgelerine gönderilmesi bekleniyor. Kalanlar ise daha sonra düzenlenecek kuralarla görevlendirilecek.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber