Döner sermayeden pay alan Genel Müdür, sistem değiştirebilir mi?

Sağlık Bakanlığı merkez teşkilatında görev alan genel müdürlerin kadro maaşı yerine döner sermayesi daha yüksek olduğu gerekçesiyle, hülle holuyla, hastanalerden maaş aldığını belirtmiştik. Bakanlık üst düzey bürokratlarının başvurmuş olduğu bu yöntem, sıkça eleştirilen döner sermaye bağlamında da yanlış bir uygulamadır. Detaylar için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 13 Aralık 2012 15:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçtiğimiz ay yayınladığımız haberde, Sağlık Bakanlığı merkez teşkilatında görev alan Genel Müdür ve Genel Müdür yardımcılarının, kadro maaşı düşük olduğu gerekçesiyle görevlerinden istifa ederek genel sekreterler ile sözleşme imzaladığı ve daha sonra yine Bakanlıktaki kadrolarına görevlendirildiklerine dikkat çekmiştik.Bu sayede, Bakanlık merkez teşkilatında çalışan tabip kökenli Genel Müdürlerin maaşı 6-7 bin aralığından 15 bin liraya yaklaşmıştı.

Türkiye'nin en önemli makamlarını iştigal eden bürokratların bu davranışının etik boyutu muhakkaki tartışılacaktır.

Ancak başvurulan bu uygulamanın yaratacağı önemli bir sıkıntısı daha bulunuyor. Sağlıkta hizmetlerinde her ne kadar çok büyük iyileşme yaşansa da, 10 yıldır bir sistem oturtulamadı. Sık sık sistem değişikliğine gidiliyor.

Çalışanların elde edilen döner sermayaden pay alması yönündeki uygulama da en çok eleştirilen uygulamaların başında geliyor. Bu sistemin, sağlık çalışanlarını gereksiz tetkik ve tedaviye yönlendirdiği belirtiliyor. İşte bu noktada, Bakanlıkta politika oluşturmakla görevli en üst düzey bürokratların, bu sistemden nemalanan bir özne durumunda olmaları oldukça sakıncalıdır. Zira; alacağı yüksek maaş, hastanedeki döner sermayeye bağlı olan bir bürokratın, orta vadede bu sistemin değiştirilmesi veya kaldırılması yönünde kamu yararını içerek bir karar alması mümkün değildir.

Bu hususu bir kez daha yetkililerin dikkatine sunuyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber