Sapanca'nın ekolojik dengesini bozacak taş ocağına tepkiler devam ediyor

Kocaeli ve Sakarya'nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü'nü besleyen ormanlık alanda taşocağı açma çalışmalarına tepkiler devam ediyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Aralık 2012 18:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çok sayıda çevreci, ocağın açılacağı alanda bir araya gelerek, yaşanan duruma tepki gösterdi.

Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi'nin altyapısında kullanılmak üzere, Sapanca Gölü'ne kıyısı olan ve derelerin yer aldığı, Sakarya'nın Yanık Köy ile Kocaeli'nin Maşukiye mevkiinin ortak noktasında bulunan 160 dönümlük ormanlık alanda yeni bir taşocağı açmak için çalışma başlatılmıştı.

Kocaeli ve Sakarya'dan çok sayıda çevreci, gelişmelere tepki göstermek amacıyla taş ocağının açılacağı alanda toplandı. Halaylar çekerek, oyunlar oynayarak tepkilerini dile getiren çevreciler, doğa yürüyüşü de yaptı. Sucuk-ekmek yenildikten sonra yapılan konuşmalarda, taş ocağının açılmak istenmesine tepki gösterildi.

Şehir Plancıları Odası Sakarya İl Temsilcisi Oya Arapoğlu, bir yatırım yapılırken, doğanın katledilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Arapoğlu, ekolojik yapının bozulmamasının önemine dikkat çekerek, şunları kaydetti: ?Yapılan bilimsel çalışmalar, hukuki altyapısı, aslında tamamen Yanıkköy'de, bu güzide yerde, böyle bir yatırım yapılmasının ne kadar yanlış olduğunu ortaya koyuyor. Maalesef bunu anlatmakta dinletmekte zorlanıyoruz.?

Bölgedeki doğal güzelliğe vurgu yapan Arapoğlu, ?Dünyanın ender yerlerinden biri. Ama az ötede, 50 metre uzaklıkta açılan taşocağının bu alanı nasıl katlettiğini görüyoruz. Bunları göre göre, bunu bile bile buna izin vermememiz gerekiyor. Ben taşocağına sonuna kadar karşı çıkıyorum.? diye konuştu.

Yanık Köyü Muhtarı Sibel Baykal da buraların şehrin gürültüsünden, stresinden kaçılarak, oksijen solunan yerler olduğunu anlattı. Baykal, şöyle devam etti: ?Buraları bizim evlerimizin olduğu yerler. Buraları bizim ekmek teknelerimiz, tarım alanlarımız. Buraları, bir insanın olmazsa olmazı olan suyumuzun olduğu yerler. Buraları toprağımız, havamız. Biz diyoruz bizim için insanlar için bu olmazsa olmazın olduğu yeri katletmeyin. Biz kamu yatırımlarının sonuna kadar teşvik ediyoruz onlarla gerekli ama üstün bir kamu yararı olan insana lütfen öncelik verin diyorum. Bunun altenatifi var. Çok yakınlarda başka taş ocakları var. Lütfen maliyet hesabında bunu gözönünü alın.?

Kartepe Turizm Derneği Başkanı Orhan Bayramin ise ormanda yapılacak olan katliamı önlemek istediklerini, başka bir amaçlarının bulunmadığını dile getirdi. Kocaeli Tabipler Odası Başkanı Dr. Kemal Keşmer de gelecek kuşaklara yaşanabilir bir doğa bırakmaları gerektiğini ifade etti. Bunun en temel görev olduğunu belirten Keşmer, ?Ocak, maalesef ki yerleşim yeri yakınında doğanın kirletilmesine yol açacak. Sağlıklı yaşama izin vermeyecek bir girişimin tamamen karşısındayız.? ifadelerini kullandı.

Özgür Kocaeli Gazetesi yazarı İsmet Çiğit de birkaç ay sonra doğanın yok olacağı düşünüldüğünde, insanın hüzünlendiğini kaydetti. Çiğit, kimsenin hızlı trene karşı olmadığını ancak, doğanın da katledilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber